Hyresgästföreningen Region Sydost

70 % av hyrorna i Blekinge är satta

Dela

Förhandlingarna om årets hyreshöjning för majoriteten av hyresgästerna i Blekinge är klara. Hyresgästföreningen har förhandlat med flera olika hyresvärdar i länet och cirka 70 procent av alla förhandlingar är nu klara. För de flesta hyresgästerna innebär det en hyreshöjning på runt fem procent. Kraven på höjningar i början av förhandlingarna har enligt Hyresgästföreningens förhandlare varit höga.

Majoriteten av Blekinges hyresgäster får en hyreshöjning på runt fem procent
Majoriteten av Blekinges hyresgäster får en hyreshöjning på runt fem procent

- I de fall vi har fått formella yrkanden på hur mycket fastighetsägare vill höja hyran med, har det varit över tio procent. Men även i de förhandlingar där det inte kommit något formellt yrkande har kraven på hyreshöjningar generellt sätt varit höga. En tvåsiffrig hyreshöjning är helt orimligt att kräva. Många hyresgäster har drabbats hårt av det ekonomiska läget och har svårt att klara av sin vardagsekonomi. Många hyresgäster skulle inte ha råd att bo kvar om hyrorna höjdes så mycket, säger David Broo, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Nu är förhandlingarna om 2024 års hyreshöjningar med cirka 70 procent av Blekinges hyresvärdar avslutade. De flesta hyreshöjningarna hamnar på runt fem procent även om det skiljer sig mellan olika hyresvärdar. De flesta överenskommelserna har gjorts lokalt mellan Hyresgästföreningen och hyresvärdarna. I de fall Hyresgästföreningen och ett kommunalt ägt bolag inte har kunnat komma överens har ärendet avgjort av Hyresmarknadskommittén (HMK).

- Den ekonomiska situationen de senaste två åren har varit tuff. Det märker vi både hos våra medlemmar och när vi sitter vid förhandlingsbordet, alla har fått ökade kostnader. Vi lyfter alltid vikten av att ta hänsyn till hyresgästernas ekonomiska situation i förhandlingarna, men vi har lite olika syn på hur tungt det ska väga, säger David Broo.

Förra året togs en ny nationell förhandlingsmodell fram av parterna på hyresmarknaden. Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna enades i en trepartsöverenskommelse. Modellen tydliggör vad som ska ingå i en förhandling och har använts även i år. Till skillnad från tidigare utgår man från förhandlingsunderlag från tre år bakåt i tiden, denna förhandlingsomgång blir det med andra ord åren 2021 – 2023. Tanken är att detta ska ge en utjämnande effekt på hyreshöjningarna i jämförelse med den ekonomiska utvecklingen och att man på så vis ska undvika chockhöjningar under år med stora kostnadsökningar.

Så här ser hyreshöjningarna för 2024 ut

Hyresbolag

Yrkande

Hyreshöjning

Karlshamn

SBB Mörrum

Inget yrkande

4,89 %

Sölvegårds

Inget yrkande

5,3 %

Karlskrona

Karlskronahem

10,6 %

5,5 % (efter beslut i HMK)

Heimstaden

11 %

5,3 %

Victoriahem

Inget yrkande

5,45 %

Stusab

Inget yrkande

5,3 % (hushållsel ingår i hyran)

Olofström

Olofströmshus

Inget yrkande

3,1 %

SBB Olofström

Inget yrkande

4,78 %

Ronneby

Ronnebyhus

Inget yrkande

5,45 % (efter beslut i HMK)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Majoriteten av Blekinges hyresgäster får en hyreshöjning på runt fem procent
Majoriteten av Blekinges hyresgäster får en hyreshöjning på runt fem procent
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye