Sveriges investeringsbehov kräver mer statlig lånefinansiering
Idag släpper tankesmedjan Arena Idé den första delrapporten i en skuggöversyn av det finanspolitiska ramverket. Rapporten är en unik sammanställning av Sveriges offentliga investeringsbehov. Kommande rapporter behandlar implikationerna för ramverket. Arena Idés utredning löper parallellt med riksdagens egen översyn av det finanspolitiska ramverket som kommer att presenteras i höst.

Klimatförändringar, avstannat bostadsbyggande, behov av stärkt civil beredskap, och rekordmånga förseningar i tågtrafiken på grund av bristfälligt underhåll. Sveriges investerings- och upprustningsbehov har inte gått någon obemärkt förbi den senaste tiden. Men hur mycket kostar det att möta behoven, och kan de bli av utan offentlig lånefinansiering? Under året pågår Arena Idés skuggöversyn av det finanspolitiska ramverket, med anledning av den parlamentariska kommitténs översyn. Delrapport 1 fokuserar på Sveriges investeringsbehov kopplat till bland annat bostäder, infrastruktur och försvar.
"Diskussioner om ramverket blir för ofta en teoretisk övning om vad som vore en rimlig skuldnivå, snarare än vad skulden behöver finansiera. Den här rapporten kartlägger hur mycket det skulle kosta att möta Sveriges offentliga investeringsbehov." säger Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé.
Rapporten visar att de mest grundläggande investeringarna som det råder bred politisk konsensus om – elförsörjning, vatten och avlopp, väg- och järnvägsnätet med mera – utifrån ett scenario med låg nivå av offentlig medfinansiering kräver årliga utgiftsökningar på ungefär 49 miljarder, och utifrån ett scenario med hög nivå av offentlig medfinansiering kräver årliga utgiftsökningar på ungefär 171 miljarder kronor. Det motsvarar årliga utgiftsökningar mellan 0,8 procent till 2,7 procent av BNP – som mest 3,5 procent av BNP under en begränsad tidsperiod.
Om investeringar av den här storleksordningen ska rymmas inom ramen för det nuvarande ramverket skulle investeringarna behöva finansieras av skattehöjningar, avgiftshöjningar eller på bekostnad av andra offentliga utgifter, som vården, skolan och omsorgen. Om ramverket blir mer flexibelt kan de lånefinansieras i större utsträckning.
"Det kan låta som mycket pengar – samtidigt är det investeringar som kommer flera generationer till del och företrädesvis är tillfälliga till sin natur. Alternativkostnaden för att inte genomföra investeringarna är högre. Om den politiska viljan finns kan vi klara av den gröna omställningen, få helt nya stambanor, bygga nya vattenledningar, trygga livsmedelsförsörjningen, stötta Ukraina och bygga bort bostadsbristen", sammanfattar Elinor Odeberg.
Rapporten lanseras på ett seminarium där Elinor Odeberg, chefsekonom Arena Idé, Vilgot Österlund, statistiker Arena Idé, Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, Laura Hartman, nationalekonom, tidigare chefsekonom LO och David Ljung, chef för utlåning och rådgivning på Kommuninvest, medverkar.
Kontakter
Kristina Wicksell BukhariPresskontakt Arena Idé
Tel:+46706440862kristina.wicksellbukhari@arenagruppen.seBilder

Länkar
Om tankesmedjan Arena Idé
Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja. Tankesmedjans fokus ligger på arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Arena Idé ger ut rapporter och böcker, producerar poddar samt ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter. Arbetet finansieras av fackföreningsrörelsen. Arena Idé är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.
Följ Arenagruppen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen
Ensamstående mammor bjöd politiker på lunch utanför riksdagen: “Vi äter redan gröt!”9.4.2025 14:08:47 CEST | Pressmeddelande
Idag, en vecka innan regeringens vårändingsbudget presenteras, anordnade föreningen Sveriges Makalösa Föräldrar en aktion där de bjöd politiker på grötlunch. Grötmåltiden var ett sätt att belysa det akuta ekonomiska läge som många barnfamiljer i Sverige befinner sig i, där man knappt har råd att sätta mat på bordet. I juni kan det bli ännu värre. Då slopas det tillfälliga tillägget av bostadsbidraget som riktas till barnfamiljer, något som har väckt starka reaktioner.
Ny bok avslöjar subtila former av rasism mot judar i Sverige9.4.2025 09:59:59 CEST | Pressmeddelande
Imorgon den 10 april ger Arena Idé och Atlas ut boken Rasism mot judar av Hansalbin Sältenberg.
Arena Idé utvärderar skattesystemet8.4.2025 13:28:10 CEST | Pressmeddelande
Så behöver skatterna förändras för att klara framtidens välfärd och öka jämlikheten.
Ny rapport: Nio tidigare regionråd blev vårdlobbyister20.3.2025 11:28:27 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Arena Idé granskar svängdörrarna mellan politiken, de privata vårdaktörerna och lobbybranschen. Vi har granskat de tio största vårdbolagen, de tio största PR- och PA-byråerna och samtliga regionråd från mandatperioden 2018–2022.
82 procent vill kompensera låginkomsttagare vid dyra klimatåtgärder12.2.2025 15:18:01 CET | Pressmeddelande
Ny studie visar på stark klimatoro och stöd för rättvis klimatpolitik. 72 procent av medborgarna i Danmark, Tyskland och Sverige är mycket oroade över klimatförändringar. Studien visar också att 82 procent stödjer en politik som kompenserar låginkomstgrupper som drabbas av dyra klimatåtgärder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum