Arenagruppen

Skuggutredning av Public Service framtid presenterar sin slutrapport

Dela

Fem tidigare mediechefer presenterar resultatet av en skuggutredning om ett framtida starkare Public Service. Kerstin Brunnberg, fd vd SR, Christina Jutterström, fd vd SVT, Allan Larsson, fd styrelseordförande SVT, Jan Petersson, fd strategichef SR och Jan Scherman fd vd TV4, har under ett år arbetat på ett  nytt, unikt sätt som skuggutredning.

Christina Jutterström
Christina Jutterström

Samtidigt som den statliga utredningen om Public Service framtid löper har de fört samtal med både utredarna och kulturdepartementet, hållit seminarier med en rådgivande kommitté, publicerat debattartiklar och slutligen skrivit en rapport: Viktigare än någonsin – ett starkare Public Service.

Rapporten som ges ut av Föreningen Oberoende Public Service lanseras idag måndag 25 mars kl 14:00.

Rapporten analyserar den nya medieverkligheten, och lägger fram förslag till förändringar i villkoren för Public Service för åren 2026–2033. I rapporten finns också förslag om hur Public Service ska finansieras och krav på en expertutredning om Public Service organisation.

Kerstin Brunnberg, fd vd SR, Christina Jutterström, fd vd SVT, Allan Larsson, fd styrelseordförande SVT, samt Jan Scherman, fd vd TV4, deltar vid presentationen av rapporten.

– Skuggutredningen har ägnat sig åt de stora samtidsfrågorna som den statliga utredningen inte vill eller får utreda, säger Christina Jutterström. Bland annat har vi analyserat vad den pågående AI-transformationen innebär för Public Service.

– Vi kräver att Public Service får en organisation i tiden. Vi säger ja till ett starkare Public Service med ett bredare uppdrag till nytta och glädje för våra och andras barn och barnbarn, säger Kerstin Brunnberg.

Skuggutredningens slutrapport kommenteras av Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet samt Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen.

Tid och plats:
Måndag 25 mars klockan 14.00, Tankesmedjan Fores lokaler, Sveavägen 59.

Arrangörer:
Föreningen Oberoende Public Service i samarbete med Arena Idé och Fores.

Kontakter

Om tankesmedjan Arena Idé

Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja. Tankesmedjans fokus ligger på arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Arena Idé ger ut rapporter och böcker, producerar poddar samt ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter. Arbetet finansieras av fackföreningsrörelsen. Arena Idé är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Aida Badeli blir ny rektor för Arenaakademin15.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

För nionde året samlas unga progressiva opinionsbildare i den politiska spetsutbildningen Arenaakademin. Bakom utbildningen står tankesmedjan Arena Idé och nytt för 2024 är att Aida Badeli tar över som rektor. Badeli har en lång bakgrund som ung opinionsbildare, bland annat som språkrör för Grön Ungdom under fyra år. Hon har också arbetat som politisk sakkunnig i Europaparlamentet för Miljöpartiet samt var initiativtagare till politikens #metoo-upprop.

Uppvidinge och Jokkmokk – här är kommunerna med störst och minst inkomstskillnader mellan kvinnor och män8.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Män har högre inkomst än kvinnor i hela Sverige, men skillnaderna varierar kraftigt mellan olika kommuner. Detta visar en ny sammanställning av tankesmedjan Arena Idé, som rankat alla Sveriges kommuner utifrån inkomstskillnader baserat på kön. Uppvidinge kommun i Kronobergs län är den kommun i Sverige där skillnaden är störst i inkomst mellan kvinnor och män. I Jokkmokk i Norrbotten är skillnaderna minst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye