Arenagruppen

Ny bok utmanar Sveriges syn på produktivitet

Dela

Utan förbättrad produktivitet hade vi fortfarande levt i ett förindustriellt samhälle. Men vilka är de centrala politiska målkonflikterna om framtidens produktivitet och hur bör politiken för högre produktivitet se ut?

I boken Högre produktivitet och livskvalitet - vad krävs?, skriven av ekonomen och ekonom-historikern Daniel Lind, kopplas Sveriges produktiva förmåga samman med ett antal samtida förändringar av ekonomi, politik och samhälle. Det handlar bland annat om klimatkrisen, den långa perioden av underinvesteringar och Kinas roll i världsekonomin. Men det handlar också om löntagarnas kollektiva förhandlingsstyrka, om arbetsmiljö och om teknikutveckling.

- Frågan om Sveriges framtida produktivitet har under lång tid saknats i den ekonomisk-politiska debatten. En konsekvens är att Sverige som land under lång tid har underinvesterat i sin produktiva förmåga, säger Daniel Lind.

De senaste åren har Daniel Lind arbetat för att öka kunskapen om och förståelsen för produktivitetens drivkrafter inom ramen för Facken inom industrins produktivitetskommission. Sedan arbetet påbörjades har regeringen tillsatt en produktivitetskommission vilket, enligt Daniel Lind, ytterligare stärkt behovet av fler perspektiv på ämnet. Han menar att samtalet om produktivitet ofta tar sin utgångspunkt i en förlegad syn på hur ekonomi och arbetsmarknad fungerar, inte minst i förhållande till de fackliga organisationerna och kollektivavtalen.

- En förbättrad produktivitet skapar mer resurser som politiken till exempel kan välja att investera i att lösa klimatkrisen. Samtidigt är det uppenbart att både klimatkrisen och de exploderande inkomstskillnaderna bör leda till slutsatsen att även det naturliga och det sociala kapitalet i samhällets balansräkning måste utvecklas i rätt riktning.

Boken Högre produktivitet och livskvalitet - vad krävs? ges ut av Atlas förlag.

Kontakter

Bilder

Daniel Lind
Daniel Lind
Ladda ned bild

Länkar

Om Daniel Lind

Daniel Lind är forskningsledare för Facken inom industrins produktivitetskommission. Daniel har tidigare arbetat som facklig chefsekonom och samhällspolitisk chef och har under den här tiden forskat om globaliseringen, industrins betydelse för svensk ekonomi och industrins samspel med andra delar av ekonomin.

Om Facken inom industrins produktivitetskommission

Produktivitetskommissionen är ett femårigt initiativ av Facken inom industrin (infoga länk till FI:s hemsida) i samarbete med Arena Idé.. Syftet är att öka kunskapen om produktivitetens alla områden, att stimulera till politikutveckling och att stärka de fackliga perspektiven i samhällsdebatten.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Livet som pågår här – ny bok om hur klimatomställningen kan bli rättvis29.5.2024 10:12:10 CEST | Pressmeddelande

Måste vi sluta äta köttbullar? Och vem ska ställa bilen? Personer som bor på landsbygden och på mindre orter utmålas ofta som motståndare till klimatomställningen. Men Lisa Pelling och Marika Palmér Rivera ville istället lyssna och ta reda på inställningen hos människor bortom dessa föreställningar. Resultatet blev boken Livet som pågår här – samtal om klimatet och omställningen.

Aida Badeli blir ny rektor för Arenaakademin15.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

För nionde året samlas unga progressiva opinionsbildare i den politiska spetsutbildningen Arenaakademin. Bakom utbildningen står tankesmedjan Arena Idé och nytt för 2024 är att Aida Badeli tar över som rektor. Badeli har en lång bakgrund som ung opinionsbildare, bland annat som språkrör för Grön Ungdom under fyra år. Hon har också arbetat som politisk sakkunnig i Europaparlamentet för Miljöpartiet samt var initiativtagare till politikens #metoo-upprop.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye