Litet vårtecken på bostadsmarknaden
SBAB och Booli:s indikator Bomarknadstempen för februari visar ett litet vårtecken på bostadsmarknaden drivet av en viss nedgång i försäljningstiderna. Trots detta lilla vårtecken är läget dock sammantaget fortsatt kyligt i Sverige som helhet liksom i alla tre storstadsområdena. Ett skäl till det är att det redan stora utbudet av bostäder fortsätter att öka drivet av bland annat flera återpubliceringar.

Marginellt förbättrat försäljningsläge för lägenheter i februari …
Bomarknadstempen visar ett sammantaget marginellt förbättrat läge för säljare av lägenheter i februari (se diagram 1). Det förbättrade läget förklaras framför allt av något kortare annonstider vilket kan ses som en indikator på hur lång tid det tar att sälja en bostad (se diagram 2). Läget är dock sammantaget fortsatt kyligt i Sverige som helhet liksom i alla tre storstadsområdena (se diagram 4). Ett skäl till det är att det redan stora utbudet av lägenheter fortsätter att öka drivet av bland annat flera återpubliceringar.
… liksom för villor
Bomarknadstempen för villor ökade också lite i februari (se diagram 1). Även denna ökning drevs av något kortare uppskattade försäljningstider (se diagram 3). Liksom för lägenheter fortsatte dock utbudet att öka, vilket bidrar till ett sammantaget fortsatt kyligt läge. Läget för villor är likartat i Sveriges tre storstadsområden (se diagram 5).
– Medan Bomarknadstempen i januari inte visade på någon som helst tjällossning på bostadsmarknaden kan nu ett visst vårtecken skönjas sett till att annonstiderna sjunkit något den senaste tiden. Normalt brukar särskilt villamarknaden vakna till liv under vårmånaderna. Det i kombination med nya signaler från Riksbanken om kommande räntesänkningar senast till sommaren borde få temperaturen att stiga lite ytterligare, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Om Bomarknadstempen
I Boolis databas finns variabler som i olika dimensioner speglar läget på bostadsmarknaden. SBAB och Booli:s kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli, antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien, avviker från sina historiska genomsnitt (se utförligare metodbeskrivning nedan). Denna indikator ger ett sammanvägt mått på hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad och publiceras månadsvis. Indikatorn bryts också ner i sina olika beståndsdelar för att tydligare visa vad det är som driver förändringarna över tid. Indikatorn beräknas också separat för Sveriges tre storstadslän.
Samtliga diagram hittar du i bifogat pressmeddelande.

Metodbeskrivning
Kompositindikatorn är beräknad utifrån så kallade z-scores för sex olika ingående variabler: utbudet av befintliga bostäder, antalet dagar på Booli (medianvärdet), antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare (medelvärdet), samt medelbudpremien (hur mycket slutpriset ändras från utgångspriset). Variablerna är hämtade från Boolis tjänst Booli Pro. För varje delkomponent har ett medelvärde beräknats för de tidigare 36 månaderna och avvikelsen från medelvärdet beräknats som standardavvikelser. Ju mer ett månadstal för indikatorn avviker från medelvärdet desto större är avvikelsen från vad som anses som normalt. Positiva värden indikerar ett bättre läge än normalt och negativa värden ett sämre läge än normalt. Komponenter markerade med (-) har ett omvänt bidrag, där exempelvis ett utbud större än normalt bidrar negativt till Bomarknadstempen. Månadstalen för de olika delkomponenterna har säsongsrensats med metoden X11. Det har gjorts för att kunna tolka förändringar i de underliggande marknadsförhållandena som inte har påverkats av att vissa månader under året normalt sett förknippas med större eller lägre aktivitet på bostadsmarknaden. Samtliga sex ingående delkomponenter har getts samma vikt (väger lika tungt) i indikatorn.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:076-118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 602 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 december 2023). Antal medarbetare (FTE) är 948. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs i tullkrigets spår17.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
BNP-tillväxten i år revideras ner från 1,8 till 1,4 procent i kölvattnet av tullkriget. Att inflationen de senaste tre månaderna legat över Riksbankens mål bedöms bero på tillfälliga faktorer. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka trendmässigt och hushållen håller alltjämt hårt i plånboken. Tullkriget medför samtidigt betydande osäkerhet för både BNP- och inflationsutvecklingen. Bedömningen är ändå att det är större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs. Riksbanken väntas sänka styrräntan i augusti, vilket i så fall ger lite lägre rörliga bolåneräntor. Aktiviteten på bostadsmarknaden tar inte fart, i synnerhet inte för bostadsrätter. Däremot justeras bostadsbyggandet i år upp till 29 000 bostäder. Bostadspriserna väntas öka måttligt, med dryga 3 procent under året. Reformerna i vårpropositionen, inklusive nya ROT, väntas ha liten betydelse för den ekonomiska aktiviteten i stort och för bostadsmarknaden.
Var fjärde bostad säljs utan betald annons16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB har i en ny undersökning frågat storstadsmäklare hur stor andel av deras försäljningar som de bedömer sker utan att objektet visats på Hemnet. Resultatet visar att var fjärde bostad säljs utanför sajten. Sju av tio mäklare tror dessutom att det kommer att bli än vanligare framöver. Utvecklingen hänger samman med den framväxande förmarknaden och ställer högre krav på bostadsspekulanter att vara proaktiva och söka information via fler kanaler än den traditionella när de letar efter en ny bostad.
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum