Läkemedelsverket

Läkemedelsboken nästan i mål

Dela

I dagarna landar Läkemedelsverkets slutrapport för regeringsuppdraget att nylansera Läkemedelsboken hos Regeringskansliet.

Sjukvårdspersonal diskuterar vid dator
Läkemedelsboken är ett producentobundet kunskapsstöd främst riktat till hälso- och sjukvården. Foto: Johnér

Sedan 2022 arbetar Läkemedelsverket på uppdrag av regeringen med att uppdatera, förvalta och tillgängliggöra Läkemedelsboken – ett producentobundet kunskapsstöd främst riktat till hälso- och sjukvården.

– Vi arbetar nu med den första helt digitala versionen av Läkemedelsboken. Ambitionen är att Läkemedelsboken löpande ska utvecklas allt eftersom behovet av kunskap förändras, säger projektledare Miriam Entesarian Matsson.

Arbetet har skett i nära samarbete med hälso- och sjukvården och akademin. Ett stort antal externa experter har skrivit och granskat texterna. Fram till dess att alla texter i den senaste versionen av Läkemedelsboken har utvecklats och publicerats i den nya versionen kommer förra versionen att leva kvar.

– Idag ligger det 22 kapitel i den nya versionen av Läkemedelsboken och totalt har vi 90 kapitel planerade i steg ett. Många kapitel är påbörjade och skrivs eller granskas för närvarande. Samtliga kapitel kommer att ses över löpande och vid behov uppdateras så att kunskapsstödet är ständigt aktuellt och relevant, säger Miriam Entesarian Matsson.

Vad är Läkemedelsboken?

Läkemedelsboken är ett producentobundet kunskapsstöd som beskriver läkemedelsbehandling av de vanligaste sjukdomarna i svensk behandlingskontext. Den innehåller även vissa mer generella avsnitt om läkemedelsanvändning och relevanta regelverk.

Läkemedelsboken har givits ut sedan 1977. Den gavs först ut av Apoteksbolaget (numera Apoteket AB) och sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009, av Läkemedelsverket.

Läkemedelsboken finns sedan 2014 som webbpublikation. Webbplatsen uppdaterades fram till december 2018.

Om regeringsuppdraget

Den 17 februari 2022 fick Läkemedelsverket i uppdrag att uppdatera, förvalta och tillgängliggöra Läkemedelsboken. Uppdraget innebär både att nya tekniska lösningar tas fram och att innehållet i Läkemedelsboken granskas och uppdateras.

Kontakter

Bilder

Sjukvårdspersonal diskuterar vid dator
Läkemedelsboken är ett producentobundet kunskapsstöd främst riktat till hälso- och sjukvården.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye