TCO

Jämställdhet på tillbakagång: I Östergötland tog papporna färre föräldradagar 2023 än året innan

Dela

Östergötland kommer på plats 13 i TCO:s årliga Jämställdhetsindex, och tappar sex placeringar. Mäns andel av föräldradagarna är också i mindre än föregående år. I flera kommuner är dock uttaget mer jämställt än rikssnittet. I länstoppen finns Söderköping, Kinda och Valdemarsvik.

Therese Svanström, ordförande i TCO
Therese Svanström, ordförande i TCO Foto: Eva Edsjö

TCO:s Jämställdhetsindex visar hur uttaget av föräldrapenningdagar och vab fördelar sig mellan kvinnor och män.

– I Sverige tycker vi att föräldrar ska dela lika på ansvaret för barnen. Men vi är fortfarande i ett läge där kvinnor förväntas anpassa arbetslivet efter familjelivet, medan män förväntas kunna göra det omvända, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

Sedan flera år följer TCO utvecklingen av hur de föräldradagar som betalas ut under ett år fördelas mellan kvinnor och män. På nationell nivå är TCO:s Jämställdhetsindex för 2023 68,0 vilket betyder att kvinnor har tagit 68 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av barn under 2023 och att män endast tog 32 procent av dagarna. Det är en liten förändring sedan föregående år då Jämställdhetsindex var 68,4.

Den ojämna fördelningen av föräldradagar påverkar kvinnors inkomst, karriär, hälsa och pension negativt. TCO vill att föräldraförsäkringens regelverk ändras så att det tydligare signalerar att målet är jämställt föräldraskap. Bland annat genom en tredelning av föräldrapenningdagarna och införandet av en jämställdhetspeng för föräldrar som delar lika.

– De senaste åren har utvecklingen trampat vatten och det är tydligt att en jämställd fördelning av föräldradagar inte kommer av sig själv. Det krävs åtgärder och politiska beslut, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

Det är också ett problem att det är svårt för föräldrar att veta hur deras val under småbarnsåren påverkar på sikt.

– Politiken måste förenkla för föräldrar att göra medvetna val i djungeln av olika regelverk och valmöjligheter. TCO vill att någon myndighet får i uppdrag att underlätta för föräldrar att göra välinformerade val kring föräldraledighet och deltidsarbete, säger Therese Svanström.

Om TCO:s Jämställdhetsindex

TCO:s Jämställdhetsindex är ett sätt att följa utvecklingen av hur dagarna med föräldrapenning och vård av barn fördelas mellan kvinnor och män. Det bygger på Försäkringskassans statistik över antal utbetalade dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av barn (vab). Indexet visar hur stor andel av dessa dagar som tas ut av kvinnor. Index 50 = helt jämställt.

Jämställdhetsindex Östergötlands län

Kommun

Index

Placering

Söderköping

65,0

1

Kinda

65,9

2

Valdemarsvik

66,9

3

Linköping

67,0

4

Åtvidaberg

67,4

5

Ödeshög

67,5

6

Mjölby

67,7

7

Motala

69,4

8

Ydre

69,7

9

Norrköping

69,7

10

Boxholm

70,0

11

Finspång

70,9

12

Vadstena

71,1

13

Jämställdhetsindex i övriga Sverige

För index för riket som helhet samt övriga län och kommuner, se https://tco.se/fakta-och-politik/jamstalldhet/jamstalldhetsindex.

Kontakter

Om oss

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye