Till Sveriges regering om rättigheter för människor med funktionsnedsättning
Inför FN-granskningen i Genève 11-12 mars 2024.
Våra rättigheter efterlevs inte. Kunskapen om våra rättigheter är för låg, till och med i domstolar och lagstiftning.
Det är 15 år sedan Sverige undertecknade FN:s konvention om rättigheter för människor med funktionsnedsättning. Ändå är det mycket som inte blivit av. Sverige brister i till exempel människors möjligheter till självbestämmande, delaktighet, hälsa, utbildning, arbete, fritid, demokrati och frihet. I vissa avseenden har vi rent av gått bakåt. Det menar Institutet för mänskliga rättigheter, som gjort en rapport inför FN:s granskning.
MR-institutet menar att ojämlikhet och diskriminering på vissa områden har ökat, sedan FN:s senaste granskning 2014.
Under måndag och tisdag den 11-12 mars ska Sverige svara FN hur vi uppfyllt kraven i konventionen. Då möter vår regering FN:s kommitté för rättigheter för människor med funktionsnedsättning i Genève, och ska presentera Sveriges fjärde rapport om hur vi genomfört och efterlevt konventionen. Sveriges delegation leds av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Även representanter för civilsamhället kommer att närvara och alternativa rapporter presenteras.
DHR vill lyfta framför allt tre områden där Sverige inte efterlever konventionen.
Dessa områden är:
Hjälpmedel – varje individ måste utan kostnad få tillgång till hjälpmedel utefter behov. Bedömningarna av behoven ska inte skifta kraftigt mellan kommuner eller mellan regioner.
Personlig assistans och hemtjänst – måste beviljas dem som behöver. Jakten på fusk får inte överskugga de behov som faktiskt finns.
Tillgänglighet – allmänna platser måste vara tillgängliga även för oss med nedsatt rörelseförmåga. Samhällsplaneringen måste genomsyras av krav på tillgänglighet under hela processen.
DHR har också pekat på problemet med bristande kunskap om FN-konventionen i Sveriges rättsväsende.
I enlighet med den alternativrapport som funktionsrättsrörelsen gjort inför FN:s granskning, vill vi föra fram behovet av:
- En oberoende gapanalys av svensk lagstiftning och praxis för att i lagstiftningen införliva rättigheterna i FN konventionen.
- En handlingsplan för att genomföra konventionen i hela Sverige med deltagande av funktionsrättsorganisationer.
- Fler kontaktpunkter i regeringen och på regional nivå med en starkare samordningsmekanism i regeringen, tillsammans med funktionsrättsorganisationer.
- Se till att all ny lagstiftning överensstämmer med intentionerna i konventionen.
- Rättslig grund och hållbar finansiering för funktionsrättsorganisationers deltagande i beslutsfattande och övervakning av konventionen.
- En oberoende klagomålsmekanism och översyn av rättshjälpssystemet.
Mänskliga rättigheter ska gälla även personer med funktionsnedsättning. FN har tydligt visat att våra liv och deltagande i samhälle är viktiga och prioriterade frågor. Det är dags att Sveriges regering också gör det.
Ken Gammelgård, förbundssekreterare DHR 073-807 80 30
Nyckelord
Kontakter
Ken Gammelgård
Tel:073-807 80 30ken.gammelgard@dhr.seDHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum