UR

Spännande och lärande äventyr: UR släpper nya program för mellanstadiet

Dela

UR presenterar en rad nya program speciellt utformade för barn i årskurs 4-6. Med en mix av spännande äventyr, lärorika berättelser och interaktivt innehåll är varje program utformat för att inspirera, engagera och utbilda eleverna på ett lekfullt sätt.

Retorikbussen är ett av flera nya program för mellanstadiet från UR.
Retorikbussen är ett av flera nya program för mellanstadiet från UR. Foto: Idéstorm

UR släpper under året ett stort utbud av program för barn i mellanstadiet. Programmen utforskar på ett pedagogiskt sätt ämnen som källkritik, språk, retorik, vetenskap, kultur och mycket mer. Alla program kommer med en tillhörande lärarhandledning och finns att se på UR Play. Nedan presenteras ett urval: 

Alltid söka sanningen – insikt och humor i sanningens tjänst 

Premiär på UR Play v.16. 
Alltid söka sanningen är en förening som träffas varje vecka för att diskutera och podda om konspirationsteorier och övernaturliga händelser. Ordföranden Kjelle kämpar för att främja forskning och källkritik, men medlemmarna verkar mer intresserade av fika än av sanningen. Programmet balanserar humor med insiktsfullhet och utforskar vikten av kritiskt tänkande och pålitliga källor. 

Retorikbussen – ett äventyr för att bli retoriska mästare  

Premiär på UR Play v.10. 
I Retorikbussen följer tittarna deltagare på väg att bli retoriska proffs. Under ledning av programledaren Markus Granseth och med hjälp av retorikhjältar, genomgår deltagarna utmaningar för att finslipa sina färdigheter, inklusive kroppsspråk, röstkontroll och att övertyga en publik. Programmet inspirerar till självförtroende, empati och kommunikationsförmåga. 

"The Gun" – en spännande berättelse som väcker samtal och reflektion 

Premiär på UR Play v.11.
Den spännande berättelsen The Gun följer Ruby, Cleo och Elijah, tre klasskamrater som möts upp vid sin skola för ett pluggrace men märker att ett fönster står öppet. The Gun får elever att reflektera kring viktiga teman som vänskap, gruppdynamik, eget ansvar, lögn och sanning. Berättelsen främjar också empati och förståelse för andra perspektiv, och skapar en mer inkluderande skolmiljö.  

NO Naturligtvis – utforska världen av kemi på ett lekfullt sätt  

Premiär på UR Play v.18. 
NO Naturligtvis förvandlar lärandet om fysik och kemi till en spännande upplevelse genom ett lekfullt studioformat. Programmet tar tittarna med på en inspirerande resa genom fysiken och kemins fascinerande värld och sätter begrepp och fenomen i sammanhang som ligger nära målgruppens liv och intressen. Genom elevnära innehåll strävar det efter att göra vetenskapliga koncept tillgängliga och inspirera till fortsatt utforskning. 

Alex Dogboy – ett gripande ljuddrama om mod, vänskap och överlevnad 

Finns att lyssna på via UR Play. 
"Alex Dogboy" är en verklighetsbaserad och gripande berättelse om en pojkes kamp för överlevnad och vänskap i Honduras. Alex, som lever på gatan, upplever en oväntad förändring när han hittar en övergiven hundvalp. Genom äventyren med Alex strävar UR efter att inspirera lyssnarna och stärka deras förståelse för livets utmaningar. 

Läsbubblan Säsong 2 – en spännande resa genom det svenska språkets värld 

Finns att se på UR Play. 
I "Läsbubblan - Säsong 2" guidar programledaren Nora Fazel Abdollatif sju modiga barn genom utmanande och lekfulla övningar som stärker både deras språkutveckling och samarbetsförmåga. Detta program riktar sig främst till elever med svenska som andraspråk och är ett utmärkt verktyg för lärare som vill främja sina elevers språkkunskaper och samarbetsförmåga, med en dynamisk plattform för lärande. 

För mer information om programmen och eventuella frågor vänligen kontakta pressansvarig. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alltid Söka Sanningen är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Alltid Söka Sanningen är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Ladda ned bild
Retorikbussen är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Retorikbussen är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Ladda ned bild
The Gun är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
The Gun är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Ladda ned bild
NO Naturligtvis är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
NO Naturligtvis är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Ladda ned bild
Alex Dogboy är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Alex Dogboy är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Ladda ned bild
Läsbubblan är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Läsbubblan är ett av flera program för mellanstadiet från UR.
Ladda ned bild

Om UR

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

Följ UR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye