Hyresgästföreningen Region Mitt

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i sex kommuner i Örebro län

Dela

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen innebär en hyreshöjning på 5,2 procent för drygt 14 000 hushåll i Örebro län. Fastighetsägarna krävde höjningar på tolv procent.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg region Mitt
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg region Mitt

Det var i januari i år som Fastighetsägarna MittNord valde att frånträda förhandlingarna med Hyresgästföreningen för de privata hyresvärdar de representerar i sex kommuner i Örebro län. Det gäller Hallsberg, Kumla, Lindesberg, Nora, Karlskoga och Örebro kommun.

Fastighetsägarna begärde skiljeman direkt och hoppade över att försöka nå en överenskommelse via medling, något Hyresgästföreningen ställde sig väldigt frågande till.

- Vi tycker inte att det hade behövt gå till skiljeman över huvud taget. För hyresgästernas skulle borde vi kunnat komma överens vid det lokala förhandlingsbordet. Vi är övertygade om att vi hade hittat en lösning om Fastighetsägarna gjort ett seriöst försök att träffa en uppgörelse, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Nu har en rekommendation från skiljemannen kommit om att hyrorna ska höjas med 5,2 procent från 1 april.

- Vi ser med stor oro på hur hyresgästerna för andra året i rad drabbas av höga hyreshöjningar som påverka många människor som redan har en tuff ekonomisk situation. Samtidigt är det naturligtvis glädjande att skiljemannens beslut bekräftar de hyreshöjningar som slagits fast i andra lokala förhandlingar i länet utan tvist, det är ett kvitto på att det kollektiva förhandlingssystemet fungerar.

-Och det är givetvis glädjande att Örebro läns hyresgäster nu slipper hyreshöjningar ens i närheten av Fastighetsägarna MittNords ursprungliga ocker-yrkanden.

Oberoende skiljeman är en sista instans att vända sig till när alla andra försök att komma överens om hyrorna misslyckas. Men som lagen säger är det viktigt att det här verktyget används restriktivt. Runt om i Sverige har Hyresgästföreningen landat överenskommelser vid förhandlingsborden, så det går att komma överens.

- Det är vid förhandlingsbordet, inte genom tvist, som de långsiktigt hållbara lösningarna för alla parter skapas. Vår hand är utsträckt och vi ställer oss starkt frågande till varför Fastighetsägarna hellre väljer att köra över sina hyresgäster i rättstvister framför att söka ansvarsfulla förhandlingslösningar i samförstånd, avslutar Marcus Kjellin.

Fakta:

  • Rekommendationen från oberoende skiljeman är 5,2 procent från 1 april och gäller alla sex kommuner.
  • Totalt omfattas 14 166 lägenheter i 595 fastigheter ägda av 201 hyresvärdar i Örebro län.


Fakta om oberoende skiljeman:

Första januari 2023 infördes en ny lag som innebär att även privatvärdar får ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas. Modellen innebär att en part kan ansöka om att en oberoende skiljeman ska avgöra hur mycket hyran ska höjas. Detta kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling. Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman. I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten.

Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas, parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen.

Kontakt: Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg och ansvarig för tvistens hantering från Hyresgästföreningens sida, telefon: 010-459 15 70

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg region Mitt
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg region Mitt
Ladda ned bild

Följ Hyresgästföreningen Region Mitt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Mitt

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i fyra kommuner i Sörmland26.3.2024 09:26:29 CET | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen sträcker sig i ett spann mellan 5,3 och 5,7 procent och gäller för drygt 14 000 hushåll i Sörmlands län. Fastighetsägarna krävde höjningar på elva procent.

Förhandlingen om hyror 2024 mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter AB (Kfast) är klar14.3.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Den pågående ekonomiska osäkerheten präglad av hög inflation och stigande räntor har inneburit en utmaning för både hyresgäster och fastighetsägare. Hyrorna för bostadslägenheter med varmhyra och kallhyra höjs med 5,3 procent. Hyrorna för nyproducerade bostadslägenheter med presumtionshyra höjs med 3,23 procent. Höjningarna gäller från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye