Hyresgästföreningen Region Mitt

Hyrorna för 2024 klara för Gnestahems hyresgäster

Dela

Efter strandning och tuffa förhandlingar har nu Gnestahem och Hyresgästföreningen nått en uppgörelse. I snitt höjs hyrorna med 5,4 procent från 1 maj.

Efter en period av tvisteförhandlingar som inleddes i februari och överlämnades till Hyresmarknadskommittén (HMK) för konfliktlösning, har ärendet återförvisats till de lokala parterna, som nu uppnått en överenskommelse. Båda parter har strävat efter att hitta en acceptabel lösning med hänsyn till den ekonomiska utmaningen som både hyresgäster och bostadsbolag står inför i dagens läge. 

- Det är en betydande höjning för hyresgästerna, och förhandlingarna har varit utmanande med bolaget som hade höga yrkanden. Det är tydligt att både hyresgäster och bostadsbolag står inför ekonomiska påfrestningar, vilket har krävt en svår balansgång för att hitta en acceptabel lösning för båda parter, som dessutom innebära att det inte blir någon retroaktivitet för hyresgästerna, säger Johan Sandberg, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Den genomsnittliga hyreshöjningen för bolaget landar på 5,4 procent, och den träder i kraft från och med den 1 maj 2024, vilket innebär att det inte blir någon retroaktivitet. 

- Det är andra året i rad vi och Gnestahem hamnar i HMK. Vi yrkade i HMK på att det skulle återförvisas till parterna för fortsatt lokal förhandling och vi kunde sen komma överens lokalt. Båda de här åren har Gnestahems yrkanden varit bland de allra högsta i länet. Förhoppningsvis kan vi få till bättre relationer med bolaget framåt nu, säger Johan Sandberg. 

Uppgörelsen i siffror:

  • Lägenheter med varmhyra höjs 5,69 procent
  • Kallhyran med 4,98 procent
  • IMD (individuell mätning och debitering) med 5,15 procent
  • Presumtionshyror med 3,30 procent

För mer information, kontakta:  
Sofie Guldbrandsson, förhandlingsledare Hyresgästföreningen region Mitt
sofie.guldbrandsson@hyresgastforeningen.se eller 010 – 459 15 44 

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region Mitt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Mitt

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i fyra kommuner i Sörmland26.3.2024 09:26:29 CET | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen sträcker sig i ett spann mellan 5,3 och 5,7 procent och gäller för drygt 14 000 hushåll i Sörmlands län. Fastighetsägarna krävde höjningar på elva procent.

Förhandlingen om hyror 2024 mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter AB (Kfast) är klar14.3.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Den pågående ekonomiska osäkerheten präglad av hög inflation och stigande räntor har inneburit en utmaning för både hyresgäster och fastighetsägare. Hyrorna för bostadslägenheter med varmhyra och kallhyra höjs med 5,3 procent. Hyrorna för nyproducerade bostadslägenheter med presumtionshyra höjs med 3,23 procent. Höjningarna gäller från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye