Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet

Nordic Cup - mästerskapshelg för kälksporten

Dela

Den 14-17 mars är det dags för Nordic Cup i Lillehammer med bland annat Nordiska Mästerskapen och Svenska Mästerskapen för banrodel och skeleton. Nordic Cup samlar bland annat de nordiska ländernas kälksportare och årets nyhet är att även alpinrodel finns på programmet.

Nordic Cup logotyp
Nordic Cup logotyp

Alpinrodel är en relativt ung gren inom kälksporten och kan närmast beskrivas som storslalom fast på rodelkälke. SM i alpinrodel kommer att köras 23 mars i samband med SM-veckan i Luleå-Boden. Men på Nordic Cup kommer Nordiska Mästerskapen i alpinrodel att avgöras. Skellefteå Rodelsällskap, som är den dominerande klubben inom alpinrodel, skickar några av sina bästa åkare till Nordic Cup. Till skillnad från de övriga kälksporterna kommer de att träna och tävla i Lillehammers Snöpark. 

Övriga kälksporter, banrodel, bob och skeleton, håller till i Lillehammers Olympiska Bob- och Rodelbana strax utanför Lillehammer. Där kommer förutom Nordiska Mästerskapen även Svenska Mästerskapen i banrodel och Skeleton att avgöras. 

I banrodel kommer det att vara en helt intern uppgörelse bland åkarna i Skärgårdens Rodel och Kälkklubb. Där är det klubbens elitåkande syskonpar Svante och Tove Kohala som får anses vara favoriter. Svante tog sig för övrigt in på topp tio i världscupen i vinter. 

De svenska skeletonåkarna gjorde denna säsong en rejäl nysatsning som bland annat skildrades av ett uppmärksammat reportage av Pontus Orre i Aftonbladet. Till Nordic Cup kommer TV4 för att göra ett uppföljande reportage. Som det ser ut just nu är det herrarna som kommer att köra SM och där lär det bli en uppgörelse mellan Vitsippsdalens Skeletonklubbs Carl Adlers och Borlänge Rodelklubbs Mio Klarqvist.

Fakta Nordic Cup
Nordic Cup är en träningsweekend där erfarna och nybörjare kan träna och tävla på lika villkor. Det är också ett tillfälle för att samla ihop kälksportare från den nordiska länderna (men även andra länder är välkomna att delta). Veckan avslutas med höjdpunkten som är tävlingen Nordiska Mästerskapen i alpinrodel, banrodel, bob och skeleton. Det körs även andra mästerskapstävlingar som Svenska Mästerskapen och Norska Mästerskapen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alpinrodel, Luna Viklund flerfaldig svensk mästare Skellefteå Rodelsällskap
Alpinrodel, Luna Viklund flerfaldig svensk mästare Skellefteå Rodelsällskap
Ladda ned bild
Banrodel Svante Kohala, Skärgårdens Rodel och Kälkklubb, flerfaldig svensk mästare banrodel
Banrodel Svante Kohala, Skärgårdens Rodel och Kälkklubb, flerfaldig svensk mästare banrodel
Ladda ned bild
Skeleton Mio Klarqvist, Borlänge Rodelklubb
Skeleton Mio Klarqvist, Borlänge Rodelklubb
Ladda ned bild

Länkar

SweSports (eller Svenska Skridsko- Kälk- och Rullidrottsförbundet som är vårt juridiska namn) är ett idrottsförbund som gillar mångfald! SweSports består i dagsläget av elva olika idrotter som vi samlar inom tre idrottsområden.SweSkating - Long Track Speedskating, Långfärdsskridsko, Short Track Speedskating
SweSliding – Alpinrodel, Banrodel, Bob, Naturrodel, Skeleton, Sledcross.
SweRolling - Inline Speedskating, Roller Derby

Följ Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye