Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet

SM i alpinrodel avgörs i Luleå 23 mars

Dela

Årets Svenska Mästerskap i alpinrodel avgörs på Ormbergsbacken i Luleå i samband med SM-veckan Luleå/Boden lördag 23 mars klockan 11.30. Ett starkt startfält med uppemot 30 åkare kommer att göra upp om de åtråvärda medaljerna.

SM i alpinrodel 2024
SM i alpinrodel 2024 Roger Strandberg

– Det kommer att bli en spännande tävling. Backen är ganska kort och flack vilket gör att det inte finns utrymme för några större misstag, säger Mia Renström som är tävlingsledare. 

Att backen är kort är dock ingen nackdel för publiken då det går att följa hela åket från start till mål. Och alpinrodel är definitivt en publiksport. Den går närmast likna vid storslalom fast på rodelkälkar. Det går undan och snön sprutar längs medarna när deltagarna försöker ta sig ner på så kort tid som möjligt. 

SM i alpinrodel körs för åttonde gången och det finns klara favoriter till guldmedaljerna. 

– I damklassen skulle det vara en stor överraskning om inte regerande mästaren Luna Wiklund, Skellefteå Rodelsällskap, skulle ta hem det. Men precis allt kan hända och det räcker med en liten miss för släppa in några av de andra åkarna, menar Mia Renström.

– Herrklassen är en annan historia. Där är det ganska många som har chans att göra upp om guldmedaljen. Men om jag måste plocka ut en särskild favorit så skulle jag nog ändå säga att Gusten Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap, säger Mia.

På lördag 23 mars vet vi vem som vinner. På söndag 24 mars finns det möjlighet för allmänheten att testa alpinrodel i Ormberget då arrangörsklubben Skellefteå Rodelsällskap arrangerar prova-på och enklare tävling tillsammans med Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrotssförbundet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SM i alpinrodel 2024
SM i alpinrodel 2024
Ladda ned bild
Luna Wiklund, Skellefteå Rodelsällskap
Luna Wiklund, Skellefteå Rodelsällskap
Ladda ned bild
Gusten Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap
Gusten Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap
Ladda ned bild
Mia Renström, Skellefteå Rodelsällskap
Mia Renström, Skellefteå Rodelsällskap
Ladda ned bild

Länkar

SweSports (eller Svenska Skridsko- Kälk- och Rullidrottsförbundet som är vårt juridiska namn) är ett idrottsförbund som gillar mångfald! SweSports består i dagsläget av elva olika idrotter som vi samlar inom tre idrottsområden.SweSkating - Long Track Speedskating, Långfärdsskridsko, Short Track Speedskating
SweSliding – Alpinrodel, Banrodel, Bob, Naturrodel, Skeleton, Sledcross.
SweRolling - Inline Speedskating, Roller Derby

Följ Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye