Uppsala Konsert & Kongress

Philip Glass Ensemble spelar Glassworks på UKK

Dela

I juni kommer The Philip Glass Ensemble från New York till Uppsala för att framföra ett av den amerikanske minimalistens mest populära verk ”Glassworks” och andra höjdpunkter ur den stora repertoaren.

The Philip Glass Ensemble kommer till Uppsala och UKK 14 juni för att framföra "Glassworks", ett av Philip Glass främsta verk. Foto: Ryuhei Shindo
The Philip Glass Ensemble kommer till Uppsala och UKK 14 juni för att framföra "Glassworks", ett av Philip Glass främsta verk. Foto: Ryuhei Shindo

Världsberömda The Philip Glass Ensemble kommer till Uppsala i sommar. Vid en konsert på Uppsala Konsert & Kongress fredag 14 juni framförs verket Glassworks från 1981. Hela verket i sex delar har aldrig tidigare framförts i sin helhet utanför New York City!

– Att presentera en kompositör och ensemble som har haft en sådan enorm påverkan på den samtida musiken och kulturen är onekligen en stor sak och ger en riktig spets till vårt konsertprogram, säger Björn Magnuson Lupo, projektledare på UKK:s programavdelning. Och det känns alltid speciellt att kunna erbjuda publiken musikupplevelser som är unika och inte tidigare har spelats på en svensk scen!

Efter att ha skrivit storskaliga operor och orkesterverk var detta Philip Glass första – och mycket framgångsrika – försök att komponera en mer poporienterad och ”Walkman-vänlig” musik, som var betydligt mer tillgänglig och lättlyssnad. Flera delar ur Glassworks är också de bland mest populära och lyssnade styckena ur Glass samlade verk.

"Musiken skrevs för inspelningsstudion, men flera av styckena kom snart att ingå i ensemblens repertoar. Med 'Glassworks', som är uppdelat i sex kortare delar, ville jag introducera min musik för en bredare publik än den som tidigare hade tagit den till sig", har Philip Glass själv sagt om verket som nu alltså framförs i sin kompletta form på UKK:s scen.

Mer musik ur den omfattande reportoaren

På UKK spelar The Philip Glass Ensemble också stycken ur några av Glass främsta operor, som tillsammans med Glassworks ger en representativ bild och upplevelse av kompositörens och hans ensembles gemensamma repertoar. Bland annat hör vi en del ur operan Satyagraha, som i Folkoperans och Cirkus Cirkörs tappning gjorde succé när den spelades i Stockholm för några år sedan.

Philip Glass gästade UKK 2011 för en exklusiv konsert tillsammans med violinisten Tim Fain. På senare år turnerar den nu 87-årige kompositören alltmer sällan, och vid konserten i Uppsala i juni är det hans ensemble som för musiken vidare till både hängivna fans och nya lyssnare.

De för traditionen vidare

The Philip Glass Ensemble består av de främsta uttolkarna av den amerikanske kompositörens musik. Ensemblen grundades av Philip Glass i New York City 1968 som ett laboratorium för hans komponerande. Syftet var att utveckla en form och metodik för att möta de högt ställda tekniska och konstnärliga kraven i kompositionerna. Det musikaliska forumet blev en viktig kreativ källa för Glass själv. Många av hans mest hyllade verk har komponerats direkt för ensemblen, och dess medlemmar är och förblir oefterhärmliga tolkare av och ambassadörer för Glass musikaliska gärning. De har exklusiv rätt att framföra musiken och är helt dedikerade uppgiften att spela den för publik världen över.

Efter konsertdebuten 1969 hördes de främst i konstnärskvarteren i SoHo, New York, som då blomstrade som bäst. Under de kommande fem årtiondena fram till i dag har ensemblen uppträtt på prominenta festivaler och i konsertsalar på fem kontinenter.

Ensemblemedlemmen Michael Riesman rekryterades av Glass som keyboardist 1974. Två år senare fick han rollen som musikalisk ledare för ensemblen – en roll som han fortfarande innehar 50 år senare.

The Philip Glass Ensemble

  • Michael Riesman – musikalisk ledare, keyboard, piano
  • Lisa Bielawa – röst, keyboard
  • Dan Bora – ljudtekniker  
  • Peter Hess – saxofoner, klarinett
  • Ryan Kelly – ljudtekniker
  • Mick Rossi – keyboard
  • Sam Sadigursky – saxofon, klarinett, flöjt
  • Andrew Sterman – flöjt, saxofon


Läs mer om ensemblen och medlemmarna.

Om Philip Glass

Den amerikanske kompositören Philip Glass (född 1937 i Baltimore) har haft en enastående och helt avgörande påverkan på musikens utveckling och det intellektuella samtalet under sin livstid. Detta genom sina operor, symfonier och konsertverk, sin musik för den egna ensemblen, sin flerfaldigt Oscarsnominerade filmmusik och sina många omfattande samarbeten med konstnärer från Allen Ginsberg till Doris Lessing, från Ravi Shankar till Yo-Yo Ma, från Leonard Cohen till David Bowie; musik som fortsätter att fånga och drabba lyssnare över hela världen. Philip Glass är utan tvivel en av 1900-talets främsta och viktigaste tonsättare, och den förste som lyckades vinna en generations- och genreöverskridande publik i såväl operahus och konsertsalar som inom filmens, dansens och populärkulturens värld – samtidigt!

Läs mer om Philip Glass.

Biljetter till konserten med Philip Glass Ensemble släpps fredag 15 mars 2024 kl. 10.00 på ukk.se.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Uppsala Konsert & Kongress

Uppsala Konsert & Kongress (UKK) invigdes 2007 och har sedan dess stått värd för tusentals evenemang och möten. Huset är beläget mitt i centrala Uppsala, endast ett par minuter från stadens resecentrum. I de 14 600 ståtliga kvadratmetrarna ryms den stora konsertsalen med plats för drygt 1 100 röda sammetsstolar, den flexibla Sal D med kapacitet för 800 sittande vid bord eller 1 500 stående gäster, flera mindre salar och konferensrum, restaurang och barer. 

Bolagets vision
Ett kreativt kraftverk och en självklar mötesplats för det lokala, nationella och internationella.
UKK skapar liv och energi som bidrar till att driva stadens utveckling.
Till UKK är alla välkomna. Lika välkomna. 

Sedan 2020 är Henrik Lillsjö bolagets VD och konstnärlige ledare. 
UKK är en del av Uppsala kommun. 

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye