Sigtuna kommun

Sigtuna kommun förvärvar fastigheter för 785 miljoner kronor

Dela

Sigtuna kommun har tecknat avtal med Rikshem om att förvärva 14 fastigheter, som kommunen idag hyr och bedriver olika kärnverksamheter i. Transaktionsvärdet är 785,3 miljoner kronor.

En gul stor tegelbyggnad med texten Sätunaskolan på fasaden.
Sätunaskolan, en F-6-skola i Märsta, är en av de 14 fastigheter som Sigtuna kommun förvärvar av Rikshem. Foto: Rosie Alm

I dagsläget är alltså Sigtuna kommun hyresgäst i samtliga berörda fastigheter och använder lokalerna till förskola, skola, äldreboende och LSS-boende.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, säger:
- Vi har undersökt hur vi på olika sätt kan utveckla den strategiska lokalförsörjningen. I det här fallet såg vi att vi redan inom några år skulle gå plus genom att äga de här fastigheterna. Dessutom har vi möjlighet att höja kvaliteten i verksamheterna genom att ta över förvaltning och skötsel.

Under 2023 tog Sigtuna kommun fram en fastighetsstrategi. Peter Andersson, samhällsbyggnadschef, berättar mer:

- Vi gjorde en kartläggning av vilka strategiska fastigheter vi vill äga och ha rådighet över i kommunen. Översynen identifierade ett antal fastigheter som idag ägs av Rikshem, där vi såg en möjlighet att köpa tillbaka strategiska fastigheter inom vård, skola och omsorg till ett attraktivt värde.

Affären antogs av Rikshems styrelse den 21 mars. Sigtuna kommuns ombud har varit TnT Property Advisors AB. Avtalet mellan Sigtuna kommun och Rikshem är påskrivet av båda parter, men med villkoret att affären godkänns i kommunfullmäktige den 25 april. Om den godkänns får Sigtuna kommun tillträde till fastigheterna den 31 maj. 

Peter Andersson säger:
- Vi ser många långsiktiga fördelar med den här affären, både ekonomiska och kvalitetsmässiga. Genom att äga de här fastigheterna samt den omkringliggande marken skapar vi också möjligheter att kunna vidareutveckla områden vid behov.

Verksamheten i de berörda fastigheterna kommer fortgå som vanligt.

Kontakter

Om oss

I Sigtuna kommun bor drygt 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye