Vänsterpartiet Skåne

V vill att regionen kör sina egna ambulanser

Dela

Idag lämnar Vänsterpartiet in en motion om att återta driften av ambulanserna i egen regi. Idag är Skåne uppdelat i fyra ambulansdistrikt varav hälften är utlagda på privat drift. ”När något så bokstavligen handlar om liv och död vill vi vara säkra på att det fungerar”, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne.

Det har uppstått stora problem med ambulansverksamheten under tidigare år. 2012 gick ett av företagen i konkurs mitt under avtalsperioden, något som äventyrade akutsjukvården samtidigt som det kostade skattebetalarna 45 miljoner kronor extra. Samma företag som inte klarat kraven vinner ändå upphandlingar på nytt. Arbetstidslagstiftning har brutits emot och regionen får stå för hela utbildningsansvaret för ny personal. Med absoluta krav på att verksamheten ska fungera är det dags att sluta lägga ut den på upphandling, menar Alexandra Thomasson.

- Det är en för stor risk, främst för invånarnas säkerhet men också för personalen och rent ekonomiskt. Skattebetalarnas pengar ska ju gå till verksamheten.

I Region Stockholm har man nyligen återtagit alla ambulanser i egen regi, bland annat för att kunna leva upp till det nya civilförsvarsuppdraget. Forskare pekar också på att det är en nationell trend att regioner väljer att ta tillbaka driften ur tidigare upphandlingar.

- Det är dags att Skåne fattar beslut om att göra detsamma, avslutar Alexandra Thomasson.

Nyckelord

Kontakter

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye