Statens veterinärmedicinska anstalt

Nya MASK-appen för häst lanseras idag

Dela

När hästägare använder en webbapp istället för pappersremiss får de som bonus också överblick över hästarnas parasitstatus över tid. Hästägande förenklas när analyser kan beställas, svar erhållas och avmaskningar läggas in direkt i mobilen.

Bild där en kvinna håller om en häst och tittar i mobil där skärmbilder är inkopierade.
Med den nya MASK-appen kan stallägare bekvämt bläddra mellan olika menyer för överblick av parasitstatus hos sina hästar. Kollage, iStock/SVA.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) lanserar idag en ny webbapp, MASK-appen, som kan laddas ner på webbsidan maskappen.sva.se. När ett konto skapats och alla hästar har lagts in kan vårens träckprovsanalyser enkelt beställas av stallägare.

– Det här är en väldigt rolig app att lansera. Vi har testat appen sedan i höstas och vi har fått väldigt positiv respons från testpiloterna. De uppskattar att appen är lättanvänd och självinstruerande och det är ju inte så konstigt eftersom de varit med och utformat den. En omtyckt liten bonus är att det går att lägga in bilder på alla hästar, säger Charlotta Fasth som är laboratorieveterinär på SVA och projektledare för arbetet med appen.

När beställningen gjorts genereras ett referensnummer som anges utanpå och inuti paketet. Provet eller proverna skickas sedan till SVA. Det går att beställa adresskort i appen för säker och smidig transport av proverna till SVA. I appen syns när provet har anlänt till SVA och en notifiering kan skickas till mobilen. När provet är färdiganalyserat kommer resultatet direkt i mobilen.

Alla tidigare beställningar och resultat finns i appen vilket skapar historik och ger överblick. När hästägaren skriver in de avmaskningar som utförts i MASK-appen samlas provtagningar, resultat och avmaskningar på ett och samma ställe. I utvecklingsarbetet har stall- och hästägare agerat testpiloter.

– Tills nu har det varit svårare att ha överblick över vilka hästar som avmaskats med vilket preparat och när. Med appen får jag en bra sammanställning och kan enklare följa upp respektive häst. Förutom att det är skönt att slippa skriva alla data igen och igen på en remiss så kan jag dela provsvaret direkt med min veterinär som kan skriva ut avmaskningsmedel, säger testpilot Elisabeth Gauffin som har ett stall med nio hästar utanför Uppsala.

Det finns ingen gräns för antalet hästar, stall och hästägare i appen. Appen kan användas både av övervakningsgårdar med åtta eller fler hästar och privatpersoner med färre hästar i stallet. Appen är en så kallad PWA som laddas ned till mobilen utan att gå via en app-butik. I övrigt fungerar den som en app där det går att ställa in notifieringar och lägga den på telefonens startskärm.

De som vill fortsätta använda pappersremiss kan göra det. Precis som tidigare samlas också resultaten för ett stall i en PDF som stallägare kan dela med hästägare eller sin veterinär eller som kan skrivas ut och sättas upp i stallet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Porträttbild av kvinna
Charlotta Fasth, laboratorieveterinär på SVA. Bild: Jonas Förare/SVA.
Ladda ned bild

Länkar

Friska djur – trygga människor

Farliga djursmittor kan få allvarliga konsekvenser, från lidande hos djur och människor till ekonomiska förluster och störningar i matförsörjningen. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet som genom diagnostik, forskning och rådgivning stärker Sveriges förmåga att bekämpa djursjukdomar som utgör hot mot kritiska samhällsfunktioner. 

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye