Statens veterinärmedicinska anstalt

Strandad sadeldelfin undersökt av SVA

Dela

Under påskhelgen rapporterades en sadeldelfin strandad strax norr om Kalmar. Sadeldelfinen har undersökts hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som konstaterat att den strandat levande utan känd orsak.

En delfin ligger på obduktionsbordet och blir tvättad inför undersökningen.
Delfinen ligger på obduktionsbordet och blir tvättad inför undersökningen. Foto: SVA

Delfinen bärgades med hjälp av polisen i Kalmar och transporterades till SVA. Ett team av veterinärer och marinbiologer från både SVA och Naturhistoriska riksmuseet, NRM, hjälptes åt att artbestämma och undersöka delfinen som visade sig vara en vuxen hane. Delfinen visade inga tecken på drunkning utan tros ha strandat levande och därefter dött. Det är ännu oklart varför delfinen strandade. Prover har tagits för vidare mikroskopiska och mikrobiologiska undersökningar.

– Vi hittade luft i lungorna hos den så vi kan utesluta att den drunknat eller dött ute till havs. Den har strandat levande och därefter dött. Den är väldigt fin i övrigt, inga tydliga tecken på frakturer eller skador, ingen tydlig sjukdomsbild. Delfinen var lite mager, den har inte ätit på ett tag men vi kan inte veta varför den strandat och sedan dött. Diagnosen heter att den strandat levande, det händer då och då runt om i världen och vi vet inte varför de gör så, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.

SVA och NRM har på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten (HaV) ett hälso-och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur. Årligen undersöks flera tumlare, knubbsälar och gråsälar, men ibland ingår mer sällsynta arter när dessa påträffas döda i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

Mer underlag behövs för övervakningen av antibiotikaresistens26.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

SVA övervakar förbrukning av antibiotika och antibiotikaresistens hos bakterier bland svenska djur. Läget är generellt sett stabilt och bra, men fortsatt arbete krävs för att det ska förbli så. Dessutom krävs mer provunderlag för att kunna upprätthålla en tillförlitlig övervakning. Det är några av slutsatserna i Swedres-Svarm 2023, en rapport som SVA ger ut gemensamt med Folkhälsomyndigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye