Bolagsverket

Vinnaren i eSam hackaton 2024 löser problemet med tillsyn av avfallshantering

Dela

Innovation är en lagsport och det har årets eSam hackaton visat prov på. Nu är det dags att presentera vinnaren i den rafflande tävlingen där deltagarna bidragit med idéer för att lösa några av våra stora samhällsutmaningar.

Glada medlemmar i det vinnande laget Avfallsdetektiverna.
Glada medlemmar i det vinnande laget Avfallsdetektiverna.

Årets upplaga av eSam hackaton lockade till sig hela 160 deltagare från ett 30-tal myndigheter. Under tre dagar har de tävlande arbetat intensivt för att hitta innovativa lösningar på en av årets fyra temautmaningar: Brottsförebyggande, Framtidssäkrad kompetens, Smartare service och Pang för pengarna.

– Vi som ordnat årets hackaton är oerhört stolta över uppslutningen och engagemanget från deltagarna och alla som stöttat för att göra det möjligt. Genom samverkan har deltagare brutit myndighetsbarriärer, slagit sina kloka huvuden ihop och bidragit med fantastiskt kreativa lösningar på några av Sveriges samhällsutmaningar, säger Erika Sjödin, innovationsledare på Bolagsverket.

Vinnaren är … 

Under finalen som sändes live den 15 mars talade civilminister Erik Slottner och eSam:s ordförande Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket. Finalisterna pitchade sina idéer och årets vinnare presenterades av finaljuryns ordförande, Bolagsverkets generaldirektör Inga Otmalm.

Avfallsdetektiverna

Laget som går vinnande ur eSam Hackaton 2024 med sin lösning på temautmaningen Brottsförebyggande är Avfallsdetektiverna. Ett stort grattis till Kenneth Pettersson, David Kunze, Hanna Öberg, Pieter Vlag och Oskar Jonsson, från Bolagsverket, Skatteverket och Naturvårdsverket till vinsten! 

Juryns motivering

”Med fokus på ett komplext samhällsproblem, där lösningen kräver samverkan med många, har laget presenterat ett skalbart förslag. Förslaget visar på en tydlig nytta och möjlighet till en effektiv lösning, som har potential att lösa problem och bygga förtroende för det offentliga. Med avstamp i ett datadrivet arbetssätt och kunskap om den information olika aktörer sitter på, ökar vi möjligheten till en mer träffsäker tillsyn. Värdet uppskattas vara enormt genom det förslag de kallar Renare avfall.”  

Kommentar från vinnarna

– Vi har försökt att bottna i behovet, vi har lyssnat till användarna och de som kan vara tänkbara datakällor. En styrka har varit att vi kommer från ganska olika myndigheter. Mångsidigheten har varit väldigt bra. Vi hoppas att myndighetssverige kommit en bra bit på väg med att realisera förslaget i slutet av året, säger en glad David Kunze från vinnarlaget.

Om eSam hackaton 2025

– Årets hackaton har verkligen bjudit på många spännande och innovativa lösningar. Vi ser fram emot att många av lösningarna realiseras och har stor tilltro till att de kan skapa både kund- och samhällsnytta. Vi har i år paketerat hacket på ett sätt som gör att det kommer att kunna återanvändas för den som tar emot stafettpinnen och blir arrangör 2025. Vilka det blir vet vi inte än, men vi tror och hoppas att nästa års hackaton kommer bjuda på minst lika mycket kreativitet, säger Erika Sjödin.

Se finalen av hacket

Om du vill se finalen i efterhand kan du göra det på YouTube, en länk finns nedan.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Bolagsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bolagsverket

Bolagsverket lanserar SSBTGO som underlättar datadelning inom offentlig sektor16.5.2024 08:44:25 CEST | Pressmeddelande

Den 16 maj lanserar Bolagsverket den Sammansatta bastjänsten för grunddata om organisationer (SSBTGO). Tjänsten är en vidareutveckling av tidigare SSBTGU och möjliggör en ökad datadelning bland offentliga aktörer. En ny informationsmodell är framtagen av Bolagsverket, Skatteverket och Statistikmyndigheten SCB. Till detta finns även en ny tjänst för prenumeration på notifieringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye