Bolagsverket

Större möjligheter i Bolagsverkets brottsförebyggande arbete

Dela

Vår instruktion ändras genom en förordningsändring. Det betyder att vi från och med den 1 april 2024 får en tydligare roll att kontrollera att uppgifterna i våra register är korrekta och motverka att felaktiga uppgifter registreras. Det är ett uttryckligt uppdrag att minska riskerna för att våra rutiner utnyttjas för ekonomisk brottslighet.

Del av Bolagsverkets byggnad. Bolagsverkets logotyp syns på husfasaden. I bakgrunden syns en blå himmel.

– Att vi nu får en ändring i instruktionen är mycket glädjande och något vi efterfrågat för att skapa större möjligheter i vårt brottsförebyggande arbete som vi prioriterar högt. I vårt regleringsbrev för året har vi också fått ett uppdrag i detta område. Ändringen i instruktionen och uppdraget i regleringsbrevet är viktiga steg på vägen framåt. Vi ser också fram emot att ytterligare förslag från utredningen Bolag och brott kan komma under året, säger Inga Otmalm, generaldirektör på Bolagsverket.  

– Vi har för avsikt att börja arbeta med två områden, målvaktsproblematiken samt företag som borde ha revisor men inte har det. Första steget blir att se över våra arbetssätt och vår samverkan med andra myndigheter samt vilka utvecklingsinsatser vi behöver göra i våra system, berättar Therese Frennberg, avdelningschef på företagsavdelningen på Bolagsverket.

Den nya förordningen

På riksdagen.se kan du ta del av förordningen med instruktion för Bolagsverket som gäller från och med den 1 april 2024.

Regeringens pressmeddelande om ändring av förordningen

På regeringen.se kan du ta del av pressmeddelandet från den 26 mars där justitieminister Gunnar Strömmer och energi- och näringsminister Ebba Busch uttalar sig om ändringen i förordningen för Bolagsverket.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Följ Bolagsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bolagsverket

Bolagsverket lanserar SSBTGO som underlättar datadelning inom offentlig sektor16.5.2024 08:44:25 CEST | Pressmeddelande

Den 16 maj lanserar Bolagsverket den Sammansatta bastjänsten för grunddata om organisationer (SSBTGO). Tjänsten är en vidareutveckling av tidigare SSBTGU och möjliggör en ökad datadelning bland offentliga aktörer. En ny informationsmodell är framtagen av Bolagsverket, Skatteverket och Statistikmyndigheten SCB. Till detta finns även en ny tjänst för prenumeration på notifieringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye