Röda korset

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer

Dela

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Bild på barnsben med gröna byxor

Mot bakgrund av mätningen drar vi den gemensamma slutsatsen att fler barnfamiljer har fått det svårare att tillgodose grundläggande behov. Inflation, hyreshöjningar, höga räntor och stigande matpriser innebär ökad press på grupper med små eller inga ekonomiska marginaler och har slagit extra hårt mot de familjer som redan tidigare fick vända på slantarna. Och det är barnen som tar smällen. Deras rätt till skälig levnadsstandard, till hälsa och till en meningsfull fritid påverkas av det ekonomiska läget. 

Vår undersökning visar att:

  • 42 procent av ensamstående föräldrar och 28 procent av sammanboende föräldrar med lägre inkomst anger att de har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter. Detta är en stor ökning jämfört med förra året då motsvarande siffra för ensamstående var 34 procent och för sammanboende 18 procent.

  • 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna.   

  • Nästan varannan ensamstående förälder och var tredje sammanboende förälder med lägre inkomst har inte haft råd att köpa näringsriktig mat varje dag i veckan. 

  • Fyra av tio ensamstående föräldrar och två av tio av sammanboende föräldrar skulle som mest klara av ökade utgifter på 1 000 kronor innan det blir svårt att betala räkningarna. Det pekar på en kraftig försämring jämfört med förra året då det var 32 procent av ensamstående och 9 procent av sammanboende som uppgav samma svårighet.

  • Drygt varannan ensamstående förälder och mer än tre av tio sammanboende föräldrar har haft svårigheter att betala fritidsaktiviteter till barnen. 

Det är denna verklighet vi möter varje dag i våra verksamheter runt om i landet, där trycket blir allt större. Allt fler söker hjälp. Undersökningen pekar på det våra organisationer redan kunnat se i våra respektive verksamheter: många familjer har svårt att tillgodose sina barns grundläggande behov.

– Vi ser att ensamstående föräldrar med låga inkomster har särskilt svårt att få ekonomin att gå ihop. I Rädda Barnens verksamheter möter vi ensamstående mammor som berättar om hur svårt det är att få ihop livet med låga inkomster. Det krävs en fungerande ekonomisk familjepolitik där barnbidrag följer kostnadsutvecklingen och höjs. Alla föräldrar måste kunna leva på sin inkomst säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare.

– Många ensamstående mammor tvingas göra brutala prioriteringar just nu. Vi pratar med föräldrar som behöver låna för att klara av hyran. Det gör mig orolig att så många barn i Sverige idag tvingas växa upp med stressen kring ekonomin, som inte får möjligheten att vara just barn. Vi tror att ett omtag kring bostadsbidraget skulle kunna vara en del av lösningen och minska stressen för många familjer som vänder på varenda krona. Det är dags att politiken kliver in och prioriterar barnfamiljer, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

– Tre av tio ensamstående föräldrar med lägre inkomst har svårt att ha råd med kollektivtrafik. Samtidigt vet vi att fri buss och tunnelbana är avgörande för många barn och ungdomar i just de här familjerna. De har inte råd att åka till sina aktiviteter. Ytterst handlar fri rörlighet om rätten till en meningsfull fritid, säger Åse Henell, Majblommans generalsekreterare. 

– I våra verksamheter ser vi en stor ökning av barnfamiljer som hämtar matkassar. Vi är oroliga för de långsiktiga konsekvenser som kommer av att barn växer upp i ekonomisk otrygghet och inte får sina grundläggande behov och rättigheter tillgodosedda, säger Anders Pedersen, tf generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Läs undersökningen här

Om undersökningen
Hyresgästföreningen, Röda Korset, Rädda Barnen och Majblomman jobbar sedan länge med och för utsatta grupper i samhället. För andra året i rad gav organisationerna Verian uppdraget att genomföra en undersökning om barnfamiljers ekonomiska läge, som en del i arbetet att samla kunskap om hur det tuffare ekonomiska läget drabbar familjer och barn. Undersökningen genomfördes av Verian via Sifo-panelen och en partnerpanel. Båda panelerna är riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade online-paneler. Intervjuerna samlades in mellan 8-27 februari 2024. Målgruppen för undersökningen är barnfamiljer med barn under 18 år. Huvudmålgruppen är dels ensamstående under 29 500 kr/mån och sammanboende under 42 000 kr/mån, samt en kontrollgrupp som motsvarar barnfamiljer oavsett hushållsinkomst.

Om temadagen 20 mars
För andra året arrangerar Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Svenska Röda Korset en gemensam temadag om barnfamiljers ekonomiska svårigheter, 2024.  Med utgångspunkt i en ny, gemensam Sifo-mätning genomförs en halvdag på Kulturhuset i Stockholm. Civilsamhället möter partitoppar från vänster till höger för att diskutera det försämrade läget för barn och barnfamiljer i Sverige. Kända gäster delar scen med ungdomar som berättar om barns villkor på marginalen, just nu. Lär mer om temadagen här.

Presskontakter:
Hyresgästföreningen: Gilda Romero, pressekreterare, gilda.romero@hyresgastforeningen.se 072-549 11 55

Majblomman:  Liv Landell Major, pressekreterare, liv.landell@majblomman.se 0708-74 27 13 

Rädda Barnen: Anne Thorngren, pressekreterare, anne.thorngren@rb.se 0723-57 67 56

Röda Korset:  Emma Grip, pressekreterare, emma.grip@redcross.se  070-280 43 75

Kontakter

Bilder

pressbild Anders Pedersen, tillförordnad generalsekreterare Röda Korset
Anders Pedersen, tillförordnad generalsekreterare Röda Korset
Ladda ned bild
Åse Henell generalsekreterare Majblomman foto:Lisa Thanner
Åse Henell generalsekreterare Majblomman foto:Lisa Thanner
Ladda ned bild
Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen
Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen
Ladda ned bild
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Ladda ned bild
Bild på barnsben med gröna byxor
Ladda ned bild

Dokument

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Reportageserien "Krigets kvinnor" vinner Röda Korsets Journalistpris 202413.5.2024 15:45:00 CEST | Pressmeddelande

Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson på Expressen vinner Röda Korsets journalistpris 2024 för reportageserien Krigets kvinnor. Med precision och känsla för det journalistiska hantverket dokumenteras en pågående tragedi samtidigt som läsaren lär känna människorna som drabbas. Deras arbete är ett viktigt bidrag till en ökad förståelse av krigets konsekvenser och en påminnelse om journalistikens kraft.

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye