Vänsterpartiet Malmö

Inför fri ledsagning och ledsagarservice!

Dela

Idag är det många i Sverige som "rockar sockorna" och uppmärksammar rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Men år efter år ser vi hur rättigheterna som LSS och SoL ska ge urholkas. Rätten att leva som andra ställs mot snava ekonomiska ramar vilket är helt oacceptabelt.

Carin Gustafsson (V) och Anfal Mahdi (V), foto: Emmalisa Pauly
Carin Gustafsson (V) och Anfal Mahdi (V), foto: Emmalisa Pauly

- Genom att införa fri ledsagning enligt LSS och ledsagarservice enligt SoL öppnar vi upp för att människors önskemål och behov ska få styra. I förlängningen är det en del av att kunna leva som andra, säger Carin Gustafsson (V), den ena motionären.

På flera orter i Sverige har försök med fri ledsagning och ledsagarservice införts. Utvärderingar har visat att fri ledsagning inte genererade ökade kostnader på sikt utan snarare blev kostnadsbesparande på grund av minskad administration och byråkrati.

- En mer tillitsbaserad styrning av ledsagning och ledsagarservice ger biståndshandläggarna möjlighet att istället för att kontrollera och räkna timmar, utvärdera och tillsammans med rättighetsbäraren lägga fokus på att utveckla insatserna, säger Anfal Mahdi (V), den andra motionären. 

Med fri ledsagning och ledsagarservice blir insatserna så som de är tänkta att vara; flexibla och ger rättighetsbärarna mer makt att forma sina egna liv.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye