Byggnads

Byggnadsarbetare demonstrerar utanför riksdagen

Dela

Med start idag kl 09.00 och varje tisdag fram till sommaren kommer byggnadsarbetare stå byggvakt och demonstrera utanför riksdagen. Detta i protest mot regeringens uteblivna åtgärder mot byggkrisen.

Johan Lindholm talar vid en demonstration mot byggkrisen tidigare i år.
Johan Lindholm talar vid en demonstration mot byggkrisen tidigare i år.

Krisen i byggbranschen tilltar och såväl varsel som konkurssiffrorna är på rekordnivåer. Trots massiva protester och krismöten med branschföreträdare har regeringen än så länge inte presenterat några åtgärder för att stoppa blödningen.

Det har fått byggnadsarbetare i Stockholm att ta till nya åtgärder. Varje tisdag kl 09–10, med start idag 19/3, kommer flera byggnadsarbetare att stå byggvakt utanför riksdagen med en uppmaning till regeringen att sätta in åtgärder för att lindra krisen.

– Byggkrisen är extremt allvarlig för hela Sverige. Yrkesarbetare med decennier av kompetens tvingas lämna branschen. Unga känner sig lurade på sina studier och söker sig bort. Frustrationen växer hos Sveriges byggnadsarbetare och frågan är bara hur länge regeringen kan fortsätta ducka sitt ansvar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Våra medlemmar och förtroendevalda har fått nog. Det är dags att regeringen tar byggkrisen på allvar. Det är människors liv vi pratar om. Byggvakten består av medlemmar i Stockholm, men de företräder alla byggnadsarbetare i hela Sverige, säger Tomas Kullberg, regionsordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Fakta: Byggkonjunkturen

  • Antalet arbetslösa i Byggnads A-kassa har ökat med 67 procent sedan i somras.
  • Inom byggbranschen ökade antalet konkurser med 84 procent jämfört med förra året.
  • Boverket räknar med att endast 19 500 bostäder kommer att byggas 2024, och pekar samtidigt ut ett behov på 67 300 nya bostäder per år fram till 2030.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm talar vid en demonstration mot byggkrisen tidigare i år.
Johan Lindholm talar vid en demonstration mot byggkrisen tidigare i år.
Ladda ned bild

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye