Hyresgästföreningen Region Sydost

Skrämselpropaganda mot hyresgäster i Växjö

Dela

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter i Växjö skickar krav om hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, efter att de inte kommit överens med Hyresgästföreningen om årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster hos de tre bolagen i Växjö att inte betala den nya hyran. - I stället för att förhandla väljer man att försöka skrämma sina hyresgäster för att få vad man vill, säger Susanne Filipsson förhandlingsdelegat Hyresgästföreningen region Sydost.

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter skickar brev med krav på hyreshöjningar till sina hyresgäster.
Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter skickar brev med krav på hyreshöjningar till sina hyresgäster.

Hyresgästföreningen har inte kunnat komma överens om årets hyreshöjning, med Victoriahem, Heimstaden, eller Svea Fastigheter i Växjö, trots att hyresförhandlingarna pågått i över fem månader. Alla tre bolag har nu valt att dels avsluta förhandlingarna, dels att skicka ut krav på hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, genom en så kallad direktavisering. I breven, som ser likadana ut, skriver bolagen att de hyresgäster som inte går med på hyreshöjningen riskerar att få ett ärende i hyresnämnden och att det där inte är ovanligt med hyreshöjning på 10-20 procent.

- Bolagen har inte visat någon förhandlingsvilja, det har varit tydligt redan från början. Vi har suttit i förhandlingar under en längre tid, men det är tydligt att alla tre bolagen har en annan agenda. De vill helt enkelt inte komma överens i lokala förhandlingar. Att man väljer att göra på det här sättet, gå runt förhandlingarna och skrämma sina hyresgäster för att få som man vill, är minst sagt oseriöst. Att skriva att hyresgästerna riskerar höjningar på 10-20 procent är ren skrämselpropaganda, säger Susanne Filipsson.

Både Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter vill höja sina hyror från den första april 2024, nivåerna varierar beroende på lägenhetstyp. Hyresgästföreningen har lagt sina motbud på samma nivå som överenskommelser med andra bostadsbolag i Växjö.

- Det här är ett oseriöst sätt att skapa oro hos hyresgästerna och ett sätt att medvetet gå runt de bestämmelser som finns runt förhandlingarna. Lagen om förhandling ska skydda hyresgästerna, när hyresvärdar väljer att gå runt den är det allvarligt och något vi måste vara vaksamma mot. Vi välkomnar bolagen tillbaka till förhandlingsbordet. Det här är helt enkelt inte rätt väg att gå, säger Susanne Filipsson.

Om Hyresgästföreningen och ett bostadsbolag inte kan komma överens i hyresförhandlingarna och förhandlingarna strandar, kan bolaget välja att direktavisera. Bolaget skickar då krav om hyreshöjning direkt till sina hyresgäster. Förhandlingen blir då mellan bolaget och den enskilda hyresgästen. Hyresgästen kan välja att acceptera kravet och betala den nya hyran. Hyresgästen kan också välja att inte acceptera kravet och fortsätta att betala den gamla hyran i stället. Som hyresgäst kan man inte bli uppsagd så länge man fortsätter att betala den gamla hyran. För att få ärendet prövat måste bolaget gå vidare till hyresnämnden, som avgöra hur mycket hyran ska höjas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter skickar brev med krav på hyreshöjningar till sina hyresgäster.
Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter skickar brev med krav på hyreshöjningar till sina hyresgäster.
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye