Naturskyddsföreningen

Elever från Falkenberg finalister i SM i fågelholk

Dela

Årets SM i fågelholk har fått in hela 850 bidrag gjorda av skolelever över hela Sverige, vilket är rekord. Nu har de 15 finalisterna presenterats – och bland dem finns klass 6A från Hjortsbergsskolan i Falkenberg. Nu ska allmänheten rösta fram årets vinnare.

Fågelholken "Fjällfågeln" av klass 6A på Hjortsbergsskolan i Falkenberg är vidare till finalen.
Fågelholken "Fjällfågeln" av klass 6A på Hjortsbergsskolan i Falkenberg är vidare till finalen. Foto: Naturskyddsföreningen

– Bidragen har fullkomligt rasat in i år. Det är otroligt kul att se att allt fler elever och skolor engagerar sig för bostadsbristen i skogen, Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Hela 850 fågelholkar från 91 skolor i 65 kommuner har skickats in till årets tävling – från Umeå i norr till Trelleborg i söder. Det är fler holkbidrag än någonsin tidigare i tävlingens sextonåriga historia och 35 fler skolor deltar i år än förra året.

I går den 19 mars presenterades de 15 finalisterna och bland dem finns klass 6A på Hjortsbergsskolan i Falkenberg, som gått vidare med sin fågelholk ”Fjällfågeln".

Kraven i tävlingen är att holkarna ska uppfylla vissa mått på hål och inre utrymme så att holkarna verkligen blir beboelig för fåglarna. Men juryn bedömer även kreativitet, fantasirikedom och humor. I slutändan är det allmänheten som i en öppen omröstning utser vinnarna genom att rösta på sin favorit.

Bakgrunden till tävlingen är att det råder bostadsbrist i skogen. Det högintensiva skogsbruket har trängt ut lövskog, gamla träd och död ved, som många fågelarter är beroende av för att bygga bo i.

– Att bygga och sätta upp en holk är ett konkret sätt att hjälpa de fåglar som inte har någonstans att bo. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver vår hjälp, deras naturliga bomiljöer finns inte kvar, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Här finns bilder på alla finalistbidrag. För kontaktperson på skolan kontakta oss.

Årets jury:
• Mark Levengood, tv-profil och författare.
• Marcus Vildir, NO- och slöjdlärare.
• Lars Vaste Andersson, ledamot riksstyrelsen Naturskyddsföreningen.
• Paula Andersson, enhetschef skog och artbevarande på Naturskyddsföreningen.

Mer om tävlingen:
Digital omröstning pågår på Naturskyddsföreningens webbplats mellan 19 mars – 7 april.
• Vinnarna presenteras 10 april.
• De tävlande är indelade i tre ålderskategorier: förskoleklass–årskurs 3, årskurs 4–6, samt årskurs 7–gymnasiet.
• En vinnarklass koras inom varje ålderskategori.
• Mer info om tävlingen här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fågelholken "Fjällfågeln" av klass 6A på Hjortsbergsskolan i Falkenberg är vidare till finalen.
Fågelholken "Fjällfågeln" av klass 6A på Hjortsbergsskolan i Falkenberg är vidare till finalen.
Ladda ned bild


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye