Naturskyddsföreningen

Här är vinnarna i SM i fågelholk 2024

Dela

Skolklasser från hela landet har tävlat i SM i fågelholk. Nu är vinnarna korade. ”Regnbågsholken” från Ekerö, ”Svampholken” från Linköping och ”Stubben” från Enskede.

Holkarna ”Regnbågsholken”, ”Svampholken” och ”Stubben” tar hem förstaplatsen i SM i fågelholk 2024.
Holkarna ”Regnbågsholken”, ”Svampholken” och ”Stubben” tar hem förstaplatsen i SM i fågelholk 2024.

Över 24 000 personer har röstat på de 15 finalister som valdes ut av en jury i årets omgång av SM i fågelholk. Antalet tävlande är större än någonsin förut med 850 bidrag från 91 skolor i 65 kommuner.

– Det har varit ett enormt engagemang för SM i fågelholk i år, med hundratals fantastiska bidrag för att hjälpa fåglarna som drabbas av bostadsbristen i skogen. Stort grattis till vinnarbidragen! säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Uppdraget var att bygga en kreativ och bebolig fågelholk och de tävlande är indelade i tre ålderskategorier.

Här är vinnarna i SM i fågelholk 2024:

Förskoleklass–årskurs 3: Team D, Ekebyhov anpassad grundskola, Ekerö, med bidraget ”Regnbågsholken”. Bidraget fick 42 procent av rösterna i kategorin.

Årskurs 4–6: Klass 5A, Kvinnebyskolan, Linköping, med bidraget ”Svampholken”. Bidraget fick 58 procent av rösterna i kategorin.

Årskurs 7– gymnasiet: Klass 9C, Enskede skola, Enskede, med bidraget ”Stubben”. Bidraget fick 39 procent av rösterna i kategorin.

– Genom att bygga fågelholkar hjälper barnen fåglarna att hitta en bostad i en skogsmiljö där det omfattande skogsbruket gör det svårt för dem att bygga naturliga bon. Nu är det upp till oss vuxna och ansvariga politiker att ta engagemanget för skogarna och fåglarnas situation vidare, säger Beatrice Rindevall.

Ett specialpris delas också ut till den klass som har gjort mest nytta för hotade fågelarter. I år går det till klass 5 på Unnaryds skola i Hylte kommun. Juryns motivering:

”2024 års specialpris i SM i fågelholk går till en klass som satsat stort på att lära sig om och bygga holkar till olika hotade arter. De har uppmärksammat och lärt sig om fåglar såsom tornseglare, talltita och entita. Inte nog med det, de har även tänkt utanför fågelboxen och byggt en holk för fladdermöss. Tack för ert stora engagemang för naturens hotade arter!

Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och representanter från de vinnande skolklasserna finns tillgängliga för intervjuer.

Läs mer om SM i fågelholk här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vinnare årskurs 4–6: Svamp holken av klass 5A i Kvinnebyskolan i Linköping
Vinnare årskurs 4–6: Svamp holken av klass 5A i Kvinnebyskolan i Linköping
Ladda ned bild
Vinnare förskoleklass–årskurs 3: Regnbågsholken av Ekebyhov anpassad grundskola
Vinnare förskoleklass–årskurs 3: Regnbågsholken av Ekebyhov anpassad grundskola
Ladda ned bild
Vinnare årskurs 7– gymnasiet: Stubben av klass 9C, Enskede skola i Enskede
Vinnare årskurs 7– gymnasiet: Stubben av klass 9C, Enskede skola i Enskede
Ladda ned bild
Holkarna ”Regnbågsholken”, ”Svampholken” och ”Stubben” tog hem förstaplatsen i SM i fågelholk 2024.
Holkarna ”Regnbågsholken”, ”Svampholken” och ”Stubben” tog hem förstaplatsen i SM i fågelholk 2024.
Ladda ned bild

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye