Jobbland

Så vill svenskarna förändra jobbsökande – det måste bli enklare att söka jobb

Dela

Långa ansökningsformulär, många steg i rekryteringsprocessen och svårt att söka via mobilen. Att söka jobb är inte enkelt – något många svenskar vill förändra. 

Jobbsökare vill att det ska vara enklare att söka jobb, men det är inte många arbetsgivare som förenklar processerna. Samma gamla normer kring CV och personligt brev gäller för majoriteten. Foto: Adobe Stock
Jobbsökare vill att det ska vara enklare att söka jobb, men det är inte många arbetsgivare som förenklar processerna. Samma gamla normer kring CV och personligt brev gäller för majoriteten. Foto: Adobe Stock

Vi blir mer vana en smidig vardag med hjälp av den digitala världen. Vi handlar, går till doktorn, jobbar och har kontakt med vänner och familj. De senaste två åren har svenskarnas användning av digitala produkter ökat, vilket visar att de flesta av oss gillar verktyg som sparar tid och effektiviserar tråkiga uppgifter. 

Men jobbsökning däremot är fortfarande inte en smidig process – något Jobblands undersökning visar att svenskarna vill förändra. 

Det är inte bara jobbsökarna som skulle bli nöjda av en enklare ansökningsväg, det har även potential att motverka kompetensbristen på arbetsmarknaden.

Hälften av jobbsökarna vill kunna söka enklare

I en studie om jobbsökande* svarade upp mot hälften av respondenterna att ett enklare ansökningssätt skulle underlätta när de söker jobb.

null
Vad skulle göra jobbsökande enklare för dig?

– Det är mycket uppskattat bland kandidater att kunna söka jobb på ett enklare sätt. Om arbetsgivare anpassar sig efter detta, kommer fler relevanta kandidater att söka. Detta leder i sin tur till konkurrensfördelar då företagen får tillgång till den bästa kompetensen och därigenom kan öka sin produktivitet och innovationskraft, säger Anita Rae, VD för Jobbland Sverige.

Det här vill svenskarna ändra i jobbsökning först – topp 3

På frågan om vilka förändringar de vill se först i jobbsökande svarade kandidaterna: 

1. Jag hade tagit bort de långa ansökningsformulären 34,3 procent.
2. Jag hade minskat antalet steg i rekryteringsprocessen.31,8 procent.
3. Jag hade gjort det möjligt att ansöka via mobilen 29,3 procent.

null
Om du skulle kunna förändra något i ansökningsprocessen – vad skulle det vara?

Data visar: Jobbsökare vill kunna ansöka från mobilen

Data från Jobbland.se visar att 80 procent söker jobb från mobilen. Jämförelsevis visar en stor undersökning** bland arbetsgivare att majoriteten fortfarande använder mail, eller andra ansökningsvägar, med krav på CV:n och personliga brev.

För att kunna söka jobb med krav på CV och personligt brev krävs att man har dessa dokument på mobilen för att skapa en smidig process. Om inte behöver man byta till "rätt" enheter för att kunna ansöka eller komma ihåg att göra det i ett senare skede. 

– Genom att förenkla jobbsökningsprocessen för kandidaterna ökar du chanserna att de mest eftertraktade individerna söker tjänsten. Detta blir särskilt märkbart inom branscher där kompetensbristen är tydlig. Här kan möjligheten att söka på ett snabbt och smidigt sätt vara avgörande för om en kandidat väljer att ta steget – och därmed om ni lyckas säkra era resurser, förklarar Anita Rae.

Så ger du kandidaterna det dom vill ha  – expertens 6 tips till arbetsgivare

Det är tydligt att kandidaters önskan om ett lättare sätt att söka jobb inte blir tillmötesgått av arbetsgivare i hög utsträckning. Det finns en norm av att CV och personligt brev är ett test i sig: Att bara den som orkar lägga tid på sin ansökan har tillräcklig motivation för jobbet. Men det finns många andra sätt att utvärdera motivationen hos kandidaterna.

Här ger Anita Rae, vd Jobbland Sverige tips för att anpassa sig efter kandidaterna – och på så vis få konkurrensfördelar.

  1. Allt börjar i jobbannonsen. Sätt tydliga krav och fokusera på det viktigaste. Då kommer ni att attrahera de som passar bäst i den kravprofil ni söker, och minimera överflödiga ansökningar – de som inte känner sig träffade kommer inte att söka.
  2. Låt kandidaten se så mycket av jobbet och er företagskultur som möjligt redan innan denne söker. Då kan hen avgöra om hen tror att hen passar in hos er. Ni slipper lägga tid på varandra om ni inte är en match. Jag rekommenderar att kommunicera lönespann, hur en vanlig dag på jobbet är, konkreta exempel på er företagskultur och arbetskultur, filmer från arbetsplatsen och recensioner av arbetsplatsen från nuvarande och tidigare medarbetare.
  3. Våga tänk nytt med ansökningsvägen. Strunta i CV och personligt brev! Att svara på urvalsfrågor för att undersöka kompetens är ett alternativ. Och om ni ändå vill ha CV, testa istället med länk till Linkedin profil om det är relevant? Det här kommer garanterat sänka tröskeln för att ansöka och ge er fler relevanta kandidater.
  4. Använd tester, det kan hjälpa till att identifiera de mest lämpliga kandidaterna för vidare övervägande.
  5. Be om portfolio eller case för att bedöma kompetens. OBS! Var mån om kandidatens tid. Om kandidaten gör ett case värt en dags arbetstid så är chansen stor att kandidaten blir besviken på er som arbetsgivare om hen inte får jobbet, vilket kan sabba ert arbetsgivarvarumärke. Sätt en tidsram för case:et!
  6. Ge kandidater möjlighet att ha första intervjun när det passar dem. Skicka frågor i förväg och be dem svara i en video. Då kan de ha intervjun på sina egna villkor, och du som rekryterar sparar tid. 

*Arbetslivsenkäten genomfördes på Jobbland.se under 2022, med 1 009  respondenter. Den demografiska uppdelningen av svarande var som följer:

– Kön: 64 % kvinnor, 35 % män, <1 % övriga eller ej besvarat
– Åldersintervall: 6 % under 18, 21 % 18–24, 12 % 25–34, 27 % 35–49, 33 % 50–64, 0,6 % 65 eller äldre
– Sysselsättning: 45 % heltid, 23 % arbetslösa, 17 % deltid, 9 % student, <1 % föräldralediga eller frilans

**Den nationella rekryteringsundersökningen 2023 publicerades den 26 maj 2023 och totalt deltog 1010 yrkesverksamma inom rekrytering, HR eller företagsledning.

Kontakter

Om oss

Jobbland.se är Sveriges moderna jobbsökarsajt och arbetslivsmedia. Vi erbjuder nyheter och tips om arbetsliv, jobbsökning och rekrytering. Jobbland är dessutom en ledande partner i Norden inom rekryteringsmarknadsföring. Genom vår drivkraft att utmana status quo i rekrytering har vi kunnat matcha över en miljon talanger med tusentals arbetsgivare.

Följ Jobbland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jobbland

Nu blir det enkelt att söka jobb på Sveriges bästa arbetsplatser16.5.2024 07:29:00 CEST | Pressmeddelande

En bra kultur blir allt viktigare i valet av arbetsplats, och nu kan man enkelt hitta arbetsgivare som erbjuder det. Lediga jobb hos Sveriges bästa arbetsplatser, certifierade och rankade av Great Place To Work, samlas för första gången via en ny söktjänst på Jobbland.se. ”Det här är nya sättet att söka jobb för alla som värderar en riktigt bra kultur”, säger Anita Rae, vd Jobbland Sverige.

Hitta ditt perfekta sommarjobb - branscherna du ska söka dig till6.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Färre jobb och hårdare konkurrens. Så ser jakten på sommarjobb ut 2024 när en femtedel av jobben försvunnit jämfört med fjolåret. Men än finns det fortsatt möjlighet för den som vill ha ett arbete i sommar, framförallt i storstäderna Stockholm och Göteborg. “Vi ser en stark efterfrågan på sommarjobbare inom branscherna Hälso- och sjukvård och Administration, det finns fortfarande möjligheter trots nedgång på marknaden", säger Anita Rae, vd för Jobbland Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye