Jobbland

Hitta ditt perfekta sommarjobb - branscherna du ska söka dig till

Dela

Färre jobb och hårdare konkurrens. Så ser jakten på sommarjobb ut 2024 när en femtedel av jobben försvunnit jämfört med fjolåret. Men än finns det fortsatt möjlighet för den som vill ha ett arbete i sommar, framförallt i storstäderna Stockholm och Göteborg.
Vi ser en stark efterfrågan på sommarjobbare inom branscherna Hälso- och sjukvård och Administration, det finns fortfarande möjligheter trots nedgång på marknaden", säger Anita Rae, vd för Jobbland Sverige. 

Ett sommarjobb är inte bara en chans att tjäna extra pengar, det är också en möjlighet för unga att komma in i arbetslivet. Just nu befinner sig Sverige  i en lågkonjunktur med tuff påverkan på arbetsmarknaden och färre antal jobbannonser, vilket även innefattar sommarjobb. 

Siffror från Jobbland visar en tydlig nedgång i antal jobbannonser för sommarjobb med drygt 20 procent. Siffrorna gäller årets första kvartal över hela landet jämfört med samma period i fjol. Samtidigt visar statistik från Statistikmyndigheten (SCB) att arbetslösheten i arbetsgruppen 16-25 år ökat, vilket skruvar upp konkurrensen om sommarjobben ytterligare, enligt Arbetsförmedlingen.

– En femtedel av sommarjobben har försvunnit i år men trots det höga trycket finns fortfarande tusentals lediga tjänster. Det gäller dock att skynda på med ansökan. Bäst chans för sommarjobb finns inom Hälso- och sjukvård, Administration samt inom Transport, logistik och trafik som har flest lediga jobb just nu,  säger Anita Rae, vd för Jobbland Sverige.

I början av maj finns 5 403 sommarjobb ute på Jobbland över hela Sverige där de flesta annonser är lokaliserade i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.

Många börjar söka i april

I Jobblands sommarjobbsundersökning* med 1041 respondenter i åldern 15-23 år som söker sommarjobb, framgår det att tre av tio börjar söka först i april eller senare. Hälften av de svarande pekar på två utmaningar som gör det svårt att hitta ett sommarjobb: att få till en arbetsintervju (25%) samt att hitta ett jobb som verkar tillräckligt intressant (23%). Samma undersökning visar också att de populäraste branscherna att söka sommarjobb i är Hotell och Restaurang (63%) , Försäljning (55%) samt inom Socialt arbete (41%).

– Trots att det är hög konkurrens om sommarjobben finns det många arbetsgivare som har svårt att rekrytera. Mitt tips för dig som söker är att fundera över dina kompetenser och sedan bredda dina vyer då kunskapen kan vara bättre anpassad inom branscher som du tidigare inte tänkt på. Framförallt inom branscherna med ett stort utbud, där har man störst chans att hitta något som också känns intressant, avslutar Anita Rae.

Vad tycker du är svårast med att söka sommarjobb?*

 1. Att få till en arbetsintervju (25%)

 2. Hitta intressanta sommarjobb (23,2%) 

 3. Skriva mitt CV (13%)

 4. Hitta sommarjobb som betalar bra (10,6%)

 5. Att skriva mitt personliga brev (6,9%)

 6. Lyckas med min arbetsintervju (5,8%)

 7. Annan anledning (5,4%)

 8. Vet ej (10,2%)


Topplista: Inom vilka branscher söker du sommarjobb?*

 1. Hotell och restaurang (63%)

 2. Försäljning (54,8%)

 3. Socialt arbete (41,3%)

 4. Kundtjänst (35%)

 5. Kultur, media och design (26,2%)

*I Jobblands sommarjobbsundersökning deltog 1041 personer. Studiens deltagare var från 15 år till över 23 år, med en majoritet mellan 15-18 år. Undersökningen genomfördes i mars – april 2024. 

Topplista: Städerna med flest sommarjobbsannonser**

 1. Stockholm

 2. Göteborg

 3. Malmö

 4. Uppsala

 5. Umeå

Topplista: Branscherna med flest jobbannonser för sommarjobb**

 1. Hälso- och sjukvård (1882 st)

 2. Administration (914 st)

 3. Transport, logistik och trafik (389 st)

 4. Försäljning och handel (302 st)

 5. Restaurang- och resebranschen (297 st)

** Statistik från jobbland.se från 3 maj 2024. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om oss

Jobbland.se är Sveriges moderna jobbsökarsajt och arbetslivsmedia. Vi erbjuder nyheter och tips om arbetsliv, jobbsökning och rekrytering. Jobbland är dessutom en ledande partner i Norden inom rekryteringsmarknadsföring. Genom vår drivkraft att utmana status quo i rekrytering har vi kunnat matcha över en miljon talanger med tusentals arbetsgivare.

Följ Jobbland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jobbland

Svenskar vill inte fuska med CV:t – fler ratar AI när de söker jobb27.6.2024 09:50:39 CEST | Pressmeddelande

Åtta av tio svenskar har aldrig använt AI när de sökt jobb, det visar statistik från Jobbsökarstudien 2024 gjord av Jobbland. Den nya tekniken anses vara fusk och att ansökan blir för opersonlig. ”AI kommer att förändra rekryteringsmarknaden. Hur fort det kommer att gå beror på oss människor och hur vi lär oss använda verktyget”, säger Anita Rae, vd på Jobbland Sverige.

Så kan Sverige tolka direktivet om lönetransparens10.6.2024 09:23:59 CEST | Pressmeddelande

Lön är en känslig fråga på arbetsmarknaden, samtidigt är det en av de viktigaste faktorerna när vi vill byta jobb. Nu har utredningen om genomförande av lönetransparensdirektivet publicerats, vilken föreslår att jobbsökare ska få information om lönen i tid för att en informerad löneförhandling ska kunna ske. Direktivet ska minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. “Lönetransparens bidrar till lika lön för likvärdigt arbete.” säger Anita Rae, vd på Jobbland Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye