Uppsala kommun

Islandsbron stängs för biltrafik – skapar utrymme för kollektivtrafik och människor

Dela

I samband med öppnandet av den nybyggda Tullgarnsbron lördag 27 april kommer Islandsbron i centrala Uppsala stängas för biltrafik. Det förbättrar framkomligheten för busstrafik och ambulanser på Islandsbron, liksom för gång- och cykeltrafik. 

Bild på Islandsbron.
När biltrafiken försvinner skapas utrymme för att utveckla området kring Islandsbron för folkliv på olika sätt. Foto: Gustav Dalesjö/Destination Uppsala

Gatu- och samhällsmiljönämnden beslutade på onsdagskvällen att Islandsbron kommer stängas för motortrafik i samband med invigningen av Tullgarnsbron. Då den nya bron övertar biltrafiken kan det göras mer plats för gång- och cykeltrafikanter på Islandsbron, liksom förbättra framkomligheten för kollektivtrafiken. Förändringarna kommer även att förbättra framkomligheten för utryckningsfordon, till exempel ambulanser till och från Akademiska sjukhuset.

– Den minskade genomfartstrafiken kommer ge möjlighet att utveckla det vackra området runt Islandsbron för fler besökare, med fler platser för människor att mötas på, säger Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Detta kommer innebära bredare cykelbanor och bättre övergångar, mindre buller och bättre luft. Utan bilköerna kommer kollektivtrafiken och ambulanserna fram snabbare och smidigare. Detta är ett viktigt steg för citys utveckling mot att bli grönare med mer plats för folkliv och ökad trivsel, säger Joachim Höggren (MP), 1:e vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Det här kommer både innebära ett effektivare trafikflöde med färre köer, men framför allt ett trevligare city med mindre buller och föroreningar, säger Nora Karlsson (C), 2:e vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Antalet invånare i Uppsala har växt kraftigt de senaste decennierna och väntas fortsätta öka. För att det inte ska bli för trångt på gatorna behöver fler åka kollektivt. Att förbättra framkomligheten för kollektivtrafiken är ett steg på vägen för att göra den mer attraktiv för Uppsalabor. Trafikljusen vid Islandsbron är även en av få platser i Uppsala där det bildas långa köer i cykeltrafiken, men som cyklisterna nu kommer slippa. Ambitionen är att göra mer trafiksäker miljö med minskat trafikbuller och där det blir lättare att röra sig längs årummet mellan city, Stadsträdgården och Uppsala hamn.

Nyckelord

Kontakter

Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med mer än 240 000 invånare. Här utvecklar vi Uppsala hållbart för att dagens och morgondagens invånare ska trivas och må bra. För här har vi nära till kunskap och samverkan. Här har vi nära till grönområden och inspirerande kultur. Här ska livet vara enkelt, tryggt och tillgängligt – för alla.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye