Arla

Nya pappersbägare sparar 32 ton plast om året

Dela

Arlas gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya femdecilitersförpackningar gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år – vilket motsvarar vikten av ungefär 19 personbilar.* 

Den nya pappersskruden för de fyra förpackningarna på bilden minskar plastanvändningen med 63 procent per år – helt i linje med Arlas hållbarhetsstrategi. Foto: Arla
Den nya pappersskruden för de fyra förpackningarna på bilden minskar plastanvändningen med 63 procent per år – helt i linje med Arlas hållbarhetsstrategi. Foto: Arla

Arlas femdecilitersförpackningar för gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt har fram tills i dag varit av plast. Nu byts dessa ut mot FSC-märkta pappersbägare med en plastförstärkt insida.* I stället för aluminium får bägarna också en pappersfolie som är förstärkt med plast. Det är positivt eftersom aluminium kräver mycket mer energi att framställa.

Att minska mängden plast är en viktig del av Arlas hållbarhetsstrategi. Uppdateringen innebär att årsförbrukningen går från 51,3 till 18,9 ton plast – alltså en minskning med 32,4 ton eller 63 procent per år.

– Att förbättra våra förpackningar och dra ner på användningen av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. De nya pappersbägarna är därför ett steg i helt rätt riktning, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.

De nya förpackningarna är lika enkla att källsortera som tidigare. Bägare och folie sorteras som papper och locket som plast. De mindre tvådecilitersförpackningarna för produkterna gjordes om till pappersbägare redan 2017.

Nyheterna finns snart i matbutikernas kylar

  • Arla Köket® Eko turkisk yoghurt 10% 5 dl – anlände till butikerna i december förra året.
  • Arla Köket® Crème fraiche 32% 5 dl och Lätt crème fraiche 13% – kommer under mars månad.
  • Arla Ko® Gräddfil 12% 5 dl – kommer i mitten av april.

Arlas målsättningar för förpackningar

  • 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025 (2023: cirka 95 procent).
  • 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030 (2023: cirka 83 procent).


* Enligt Naturvårdsverket väger en ny personbil i genomsnitt cirka 1 700 kilo.
* FSC = Forest Stewardship Council. Märkningen visar att materialet är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Arla Ko® Gräddfil 12%
Arla Ko® Gräddfil 12%
Ladda ned bild
Arla Köket® Crème fraiche 32%
Arla Köket® Crème fraiche 32%
Ladda ned bild
Arla Köket® Eko turkisk yoghurt 10%
Arla Köket® Eko turkisk yoghurt 10%
Ladda ned bild
Arla Köket® Lätt crème fraiche 13%
Arla Köket® Lätt crème fraiche 13%
Ladda ned bild

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye