Gymnastik- och idrottshögskolan

Skönhet, grönska och buller påverkar fotgängare som pendlar till arbetet

Dela

Resultaten från avhandlingen visar att de som arbetspendlar till fots i Stockholms inner- och ytterstad upplever att vackra och gröna miljöer stimulerar gång, medan buller hindrar. När innerstaden upplevs som vacker, påverkas den trafikmässiga tryggheten positivt. På samma sätt bidrar upplevelsen av grönska till ökad trafikmässig trygghet i ytterstaden.

Bild på GIH:s doktorand Dan Andersson
Bild på GIH:s doktorand Dan Andersson Foto: GIH

Dan Andersson har studerat hur de som regelbundet arbetspendlar till fots i Stockholmsområdet upplever sin omgivning. De som går har skattat sina upplevelser med ett speciellt GIH-utvecklat instrument kallat Active Commuting Route Environment Scale (ACRES). Svarsalternativen består av skalor, från 1 till 15, där 1 motsvaras av exempelvis ”mycket låga” och 15 ”mycket höga”.

– I såväl inner- som ytterstaden upplevdes skönhet och grönska som stimulerande för gång, medan buller var hindrande. Grönska bidrog till att miljön upplevdes som vacker i båda miljöerna medan buller i innerstaden och fordonsflöden i ytterstaden bidrog till att miljön uppfattades som mindre vacker.

– Flera olika variabler tillsammans har en negativ påverkan på tryggheten i trafiken, till exempel upplevelsen av fordons hastighet och buller. Ett intressant fynd var att när innerstaden upplevs som vacker, påverkas den trafikmässiga tryggheten positivt. På samma sätt bidrar grönska till ökad trafikmässig trygghet i ytterstaden.

Dan Andersson menar att en ökad förståelse för hur fotgängare upplever sin miljö kan ha positiv inverkan på folkhälsan.

– Om trafikplanerare och landskapsarkitekter tar till sig resultaten i avhandlingen kan det offentliga rummet utformas så att fler väljer att gå och då kan mängden fysisk aktivitet öka. Om dessutom fler väljer att gå i stället för att resa på ett sätt som belastar klimatet negativt, kan ytor som tidigare varit reserverade för motortrafik frigöras. Då skapas förutsättningar för människor att röra sig till fots, mötas och trivas.

Läs avhandlingen ”Explorativa analyser av perceptioner av färdvägsmiljöer i relation till gång” i GIH:s publiceringsdatabas DiVA.


För mer information kontakta:

Dan Andersson, doktorand GIH, e-post: dan.andersson@gih.se tel: 070-625 35 05
Peter Schantz, huvudhandledare GIH, e-post: peter.schantz@gih.se tel: 08-120 538 18

Kontakter

Bilder

Bild på GIH:s doktorand Dan Andersson
Bild på GIH:s doktorand Dan Andersson
Ladda ned bild

Om oss

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.

På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.

Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.

Följ Gymnastik- och idrottshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye