Gymnastik- och idrottshögskolan

Ann MacPhail och Benno Nigg är utsedda till hedersdoktorer

Dela

Två internationella professorer har hedrats till att bli Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) hedersdoktorer. De kommer att promoveras vid den Akademiska högtiden den 3 maj.

Professorerna Ann MacPhail och Benno Nigg är utsedda till GIH:s hedersdoktorer 2024
Professorerna Ann MacPhail och Benno Nigg är utsedda till GIH:s hedersdoktorer 2024

– GIH:s ambition är excellens, innovation och internationalisering. Med tanke på denna prioritering är det verkligen ett stort nöje för mig att bjuda in två ledande internationella professorer från två kontinenter att utses till hedersdoktorer, säger Per Nilsson, rektor vid GIH.

Ann MacPhail

Professor Ann MacPhail är en av världens ledande forskare inom idrottspedagogik och didaktik, och hennes insatser har avsevärt påverkat skolbarns exponering för meningsfulla, relevanta och värdefulla idrottsupplevelser. Hon arbetar på University of Limerick, Irland, där hon är vice direktör för Physical Education, Physical Activity and Youth Sport (PEPAYS) Ireland Research Centre.

– Vi har byggt upp ett centrum genom åren som uppmuntrar forskare att mötas och arbeta tvärvetenskapligt. Detta samarbete hjälper intressenter att ansluta och ger ett säkert utrymme för forskare i tidiga karriärer att dela sin forskning, säger Ann MacPhail.

Hon har även tidigare varit examinator vid GIH och samarbetar idag med forskare i det EU-finansierade projektet PhysEd-academy. En referentgranskning som hon skrev tillsammans med GIH-forskare fick priset för bästa artikel 2021 från tidskriften Physical Education & Sport Pedagogy.

Ann MacPhail har skrivit över 130 referentgranskade artiklar, över 30 bokkapitel, fem böcker och handlett över 20 doktorander. Hon har arbetat med ett betydande antal internationella kollegor och presenterat deras gemensamma arbete vid ett flertal internationella konferenser. Hennes betydande forskningsakademiska ledarskap har internationellt erkänts genom tilldelningen av internationella prestigefyllda utmärkelser från USA, Storbritannien och Europa.

– Det är en stor ära att få erkännande för det arbete jag gör. Jag hade dock inte tänkt mig att jag skulle bli hedersdoktor på GIH. Jag har alltid haft högsta aktning för GIH-kollegor, deras arbete och deras utökade team, vilket höjer äran, avslutar Ann MacPhail.

Benno Nigg

Professor Benno Nigg anses vara en av världens mest meriterade forskare inom biomekanik. Hans forskningspublikationer har varit avgörande för utvecklingen av internationell biomekanik.

I början av 1980-talet flyttade Benno Nigg från det schweiziska federala tekniska institutet (ETH) till det unga University of Calgary i västra Kanada och grundade det internationellt välkända Human Performance Laboratory vid University of Calgary, Kanada. Det är ett multidisciplinärt forskningscenter som studerar människokroppen och dess rörelser. Nu arbetar cirka 180 anställda med mikroskopiska och makroskopiska metoder för att förstå rörelse, träning och sport.

– Jag ville göra saker annorlunda. I stället för att ha olika isolerade laboratorier för biomekanik, träningsfysiologi, träningspsykologi etc. ville jag starta ett multidisciplinärt centrum för att studera mänsklig rörelse och prestation. Syftet var att få en blandning av olika sätt att tänka att samverka kring samma fråga, säger Benno Nigg.

Hans forskning ligger bakom mänsklig förflyttning med fokus på fysik och mekanik. Den består av innovativa applikationer för rörelse- och sportrelaterade produkter som ortoser, skoinlägg, sportskor, sportytor och sportutrustning. Han har samarbetat med många stora företag inom sportskor och sportytor. Hans engagemang i högpresterande idrotter har fått många olika nationella idrottare att välja att bli övervakade av hans forskningscenter.

Benno Nigg har över 33 000 citeringar, har handlett över 30 doktorander och har publicerat mer än 500 peer-reviewed publikationer. Dessutom har han skrivit cirka 250 vetenskapliga rapporter för industrin, suttit i redaktionen för 15 stora internationella tidskrifter och fått många utmärkelser och erkännanden. Läroböckerna han skrev om mänsklig rörelse och biomekanik har varit inflytelserika på GIH:s kurser.

Det är sjätte gången som GIH:s Akademiska högtid utser en hedersdoktor. Den första var 2013 då förre förbundskaptenen Pia Sundhage utsågs och två år senare var det David Costill, professor emeritus vid Ball State University i USA, som fick priset. År 2018 utsågs Francesca Racioppi, forskare vid WHO, och Lars Kardell, professor emeritus vid SLU, till hedersdoktorer. År 2020 hedrades Artur Forsberg för sina insatser inom fysiologi. För två år sedan promoverades Bente Klarlund Pedersen, professor vid Rigshospitalet i Köpenhamn, och Richard Tinning, professor emeritus vid University of Queensland.

För mer information kontakta:
Ann MacPhail, hedersdoktor GIH, e-post: Ann.MacPhail@ul.ie tel: +353-877 464 884
Benno Nigg, hedersdoktor GIH, e-post: nigg@ucalgary.ca tel: +1 403-667 57 55

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Professor Benno Nigg är utsedd till GIH:s hedersdoktor 2024.
Professor Benno Nigg är utsedd till GIH:s hedersdoktor 2024.
Ladda ned bild
Professor Ann MacPhail är utsedd till GIH:s hedersdoktor 2024
Professor Ann MacPhail är utsedd till GIH:s hedersdoktor 2024
Ladda ned bild

Om oss

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.

På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.

Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.

Följ Gymnastik- och idrottshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye