Gymnastik- och idrottshögskolan

Det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus

Dela

En ny studie vid GIH summerar två amerikanska och två svenska studier, och finner att det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus.

– I de olika studierna är utomhusmiljöerna olika, och den fysiska aktiviteten utförs med mellan 20 och 65 procent högre fysisk belastning än om samma personer genomför aktiviteten med samma upplevda ansträngning inomhus, säger professor Peter Schantz

Vid varje form av fysisk aktivitet upplever vi en viss ansträngning. För att kunna skatta den utvecklade den svenske psykologen Gunnar Borg en skala. Den byggde på att arbetsfysiologiska tester i laboratorier, med variationer i puls från vila till maximalt arbete, kombinerades med verbala uttryck för ansträngning vid skalsteg från 6 till 20. Sedan länge är den så kallade Borgskalan vida spridd och används mycket inom allt från tester och träning till motion och rehabilitering.

År 1991 publicerades en studie med oväntade resultat. Den visade att löphastigheten vid tre olika nivåer av ansträngning var i genomsnitt 66 procent högre vid löpning i en grön rekreationsmiljö vid en sjö jämfört med inomhus på ett löpande band. En amerikansk studie från 2014 visade på 30 procent högre effekt när personer cyklade längs ett cykelstråk som gick längs en bäck i gröna och bebyggda miljöer.

Forskningsgruppen för rörelse, hälsa och miljö vid GIH utgick från frågan om samma fenomen gäller vid cykling till arbetet längs färdvägar i förorts- och innerstadsmiljöer i Stor-Stockholm. Resultaten visade samma principiella resultat, men inte lika stor skillnad i den fysiska belastningen. 

–Även om utomhusmiljöernas karaktär varierade mycket, pekar samtliga studier i samma riktning; det är lättare att träna och motionera utomhus än inomhus. Vi bedömer att detta sannolikt beror på att upplevelsen av yttre stimuli utomhus konkurrerar med upplevelsen av inre stimuli från ansträngningen vid fysisk aktivitet, menar professor Peter Schantz, som varit ansvarig för studien.

–Resultaten talar för att grönare utomhusmiljöer kan vara särskilt gynnsamma i att leda till ett större fysiskt arbete vid en viss ansträngning, men detta behöver studeras mer ingående för att man ska vara kunna vara säker på en sådan effekt, säger Peter Schantz.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE

Läs artikeln i GIH:s publiceringsdatabas DiVA.

För mer information kontakta
Peter Schantz, professor GIH, e-post: peter.schantz@gih.se, tel: 070-189 90 44  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild på en vandringsled vid Brunnsviken i Stockholm.
Bild på en vandringsled vid Brunnsviken i Stockholm.
Ladda ned bild

Om oss

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.

På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.

Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.

Följ Gymnastik- och idrottshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye