Det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus
En ny studie vid GIH summerar två amerikanska och två svenska studier, och finner att det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus.
– I de olika studierna är utomhusmiljöerna olika, och den fysiska aktiviteten utförs med mellan 20 och 65 procent högre fysisk belastning än om samma personer genomför aktiviteten med samma upplevda ansträngning inomhus, säger professor Peter Schantz.
Vid varje form av fysisk aktivitet upplever vi en viss ansträngning. För att kunna skatta den utvecklade den svenske psykologen Gunnar Borg en skala. Den byggde på att arbetsfysiologiska tester i laboratorier, med variationer i puls från vila till maximalt arbete, kombinerades med verbala uttryck för ansträngning vid skalsteg från 6 till 20. Sedan länge är den så kallade Borgskalan vida spridd och används mycket inom allt från tester och träning till motion och rehabilitering.
År 1991 publicerades en studie med oväntade resultat. Den visade att löphastigheten vid tre olika nivåer av ansträngning var i genomsnitt 66 procent högre vid löpning i en grön rekreationsmiljö vid en sjö jämfört med inomhus på ett löpande band. En amerikansk studie från 2014 visade på 30 procent högre effekt när personer cyklade längs ett cykelstråk som gick längs en bäck i gröna och bebyggda miljöer.
Forskningsgruppen för rörelse, hälsa och miljö vid GIH utgick från frågan om samma fenomen gäller vid cykling till arbetet längs färdvägar i förorts- och innerstadsmiljöer i Stor-Stockholm. Resultaten visade samma principiella resultat, men inte lika stor skillnad i den fysiska belastningen.
–Även om utomhusmiljöernas karaktär varierade mycket, pekar samtliga studier i samma riktning; det är lättare att träna och motionera utomhus än inomhus. Vi bedömer att detta sannolikt beror på att upplevelsen av yttre stimuli utomhus konkurrerar med upplevelsen av inre stimuli från ansträngningen vid fysisk aktivitet, menar professor Peter Schantz, som varit ansvarig för studien.
–Resultaten talar för att grönare utomhusmiljöer kan vara särskilt gynnsamma i att leda till ett större fysiskt arbete vid en viss ansträngning, men detta behöver studeras mer ingående för att man ska vara kunna vara säker på en sådan effekt, säger Peter Schantz.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
Läs artikeln i GIH:s publiceringsdatabas DiVA.
För mer information kontakta
Peter Schantz, professor GIH, e-post: peter.schantz@gih.se, tel: 070-189 90 44
Nyckelord
Kontakter
Louise EkströmKommunikatör press PR
Tel:+46 70 202 85 86Tel:+46 8-120 53 711louise.ekstrom@gih.seBilder
Om oss
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.
På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.
Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.
Följ Gymnastik- och idrottshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan
Anställda i företag med hög lönsamhet och låg personalomsättning är överrepresenterade i hälsoundersökningar6.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare undersökt deltagandet i den mest använda hälsoundersökningen på svenska arbetsplatser under 1995–2021.
Försämrad kondition kan öka risk för depression, ångest, stroke och demens18.9.2024 07:59:27 CEST | Pressmeddelande
En ny omfattande studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att förändringar i konditionsnivå över tid är associerat med risken för att utveckla depression, ångest och cerebrovaskulära sjukdomar.
Elever på ishockeygymnasium är positiva till att bli mer aktiva i undervisningen24.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Doktorand Sara Ridderlund har i sin licentiatuppsats fokuserat på undervisning på ett ishockeygymnasium. Resultatet i studien visar att det finns goda möjligheter att förändra undervisningen från en lärarstyrd undervisning till en mer elevstyrd byggd på kommunikation.
Välkommen till konferens om fysisk aktivitet och hälsa för barn, ungdomar och skola21.5.2024 08:59:12 CEST | Pressinbjudan
Totalt medverkar 80 experter, forskare och lärare föreläser och berättar om nya forskningsrön. Ämnena är barn, ungdomar, skolprojekt, hjärnhälsa, psykisk hälsa, idrottspsykologi, träningslära, skärmtid bland barn och fysisk aktivitet, Generation Pep-aktiviteter, det nya regeringsuppdraget om främjande av fysisk aktivitet i samhället och skolan.
Hög kondition kopplat till minskad risk för depression och sjukskrivning i vissa grupper21.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att personer med hög kondition har en lägre risk att bli deprimerade eller sjukskrivna på grund av depression. Sambandet var tydligast hos män, yngre personer och de med kortare utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum