Anställda i företag med hög lönsamhet och låg personalomsättning är överrepresenterade i hälsoundersökningar
I en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare undersökt deltagandet i den mest använda hälsoundersökningen på svenska arbetsplatser under 1995–2021.
Medelålders personer, födda i Sverige, i yrkesgrupper med högskolekompetens, samt anställda i företag med hög lönsamhet och låg personalomsättning har deltagit i större utsträckning. Individer med låg inkomst och anställda i små företag eller organisationer har deltagit i mindre utsträckning.
- Trots att det varierar i vilka grupper som deltar, så ser vi en generell stor spridning i deltagande från många olika yrkesgrupper. Grupper som generellt anses svåra att nå via andra hälsoinsatser verkar kunna nås via arbetsplatsen, säger Elin Ekblom Bak, professor vid GIH och ansvarig för forskningsprogrammet WORK TOGETHER inom vilken forskningen genomförts.
När deltagande under de senaste åren (2015–2021) undersöktes så visade det sig att kvinnor inom utbildnings- och omsorgsyrken har varit den mest underrepresenterade gruppen inom offentlig sektor. Inom den privata sektorn har kvinnor och män inom service- och butiksförsäljning varit de mest underrepresenterade grupperna.
Studien har undersökt deltagande i en hälsoundersökning, kallad Hälsoprofilbedömning, som genomförts av företagshälsovården mellan 1995 och 2021 på uppdrag av arbetsgivare som har avtal med en företagshälsa.
- Det är viktigt att påpeka att alla arbetsgivare inte är anslutna till en företagshälsa. Det innebär att alla medarbetare inte har erbjudits att delta. Och vi har tyvärr inte information om vilka företag som har erbjudit sina anställa att deltaga, säger Daniel Väisänen, postdoc på GIH och studiens sisteförfattare.
Hälsoprofilbedömning inkluderar frågor om bland annat levnadsvanor och upplevd hälsa, mätningar av vikt, längd, blodtryck och kondition, samt ett hälsosamtal. HPI Health Profile Institute har utvecklat metoden och ansvarar för databasen. Forskarna jämförde 418 286 deltagare i undersökningen med mellan 5 och 6 miljoner personer från den svenska arbetsföra befolkningen under sex tidsperioder, för att identifiera grupper som deltagit i olika stor utsträckning.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.
Läs artikeln i GIH:s publiceringsdatabas DiVA.
Studien har genomförts inom ramen för det 6-åriga forskningsprogrammet WORK TOGETHER, som har finansierats av FORTE. Nästa steg i forskningsprogrammet är att undersöka vilken möjlig effekt deltagande i hälsoundersökningen kan ha haft på kort och lång sikt, samt undersöka upplevda möjligheter och hinder för såväl arbetstagare, arbetsgivare och företagshälsor att deltaga/leverera hälsoundersökningar på arbetsplatsen Forskare från Uppsala universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet, samt samverkanspartners HPI Health Profile Institute och Sveriges Företagshälsor medverkar i programmet.
Läs mer om WORK TOGETHER på www.gih.se/worktogether
Elin Ekblom Bak, professor på GIH och ansvarig forskare för studien och forskningsprogrammet,
tel: 08-120 53 861, e-post: elin.ekblombak@gih.se
Daniel Väisänen, postdoktoral forskare på GIH, tel: 08-120 53 50, e-post: daniel.väisänen@gih.se
Kontakter
Louise EkströmKommunikatör press PR
Tel:+46 70 202 85 86Tel:+46 8-120 53 711louise.ekstrom@gih.seBilder
Om oss
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.
På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.
Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.
Följ Gymnastik- och idrottshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan
Vetenskapsrådet finansierar forskning om simulerad hög höjd och hjärnfunktion hos äldre3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Gymnastik- och idrottshögskolan har fått sex miljoner av Vetenskapsrådet. Projektet ska under fyra år undersöka huruvida simulerad hög höjd kan främja minne och inlärning genom en positiv påverkan på den äldre hjärnan.
Studie om transpersoners upplevelser av idrott och träning28.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har undersökt transpersoners möjligheter till och upplevelser av deltagande i idrott och träning i förening, på gym och på egen hand.
Bibehållen förmåga att nybilda muskelprotein i samband med kost och träning hos äldre män26.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare studerat den åldrande muskeln och dess förmåga att svara på yttre stimulering i form av proteinintag och styrketräning.
Försämrad kondition kan öka risk för depression, ångest, stroke och demens18.9.2024 07:59:27 CEST | Pressmeddelande
En ny omfattande studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att förändringar i konditionsnivå över tid är associerat med risken för att utveckla depression, ångest och cerebrovaskulära sjukdomar.
Det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus3.6.2024 08:25:12 CEST | Pressmeddelande
En ny studie vid GIH summerar två amerikanska och två svenska studier, och finner att det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum