Radiohjälpen

Så gör din gåva skillnad!

Dela

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd och räddat liv för människor runt om i världen, men även gjort skillnad i Sverige. Radiohjälpen samlade in 189 miljoner kr och stöttade 46 projekt i 32 länder, och  84 projekt nationellt.

”Det starka engagemanget från allmänheten har gjort att våra kampanjer Världens Barn och Musikhjälpen nått sina näst högsta resultat genom tiderna”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. ”Det är glädjande att människor gör skillnad i en allt svårare utveckling med krig och klimatkatastrofer runt om i världen”.

Nioårige skolpojken Jeudi på Madagaskar är ett av alla barn som får stöd genom Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Under året som gått har 189 miljoner kronor samlats in av Radiohjälpen, visar årsberättelsen 2023.
Nioårige skolpojken Jeudi på Madagaskar är ett av alla barn som får stöd genom Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Under året som gått har 189 miljoner kronor samlats in av Radiohjälpen, visar årsberättelsen 2023. Foto: Ernest Randriarimalala /WaterAid

Stiftelsen Radiohjälpens uppdrag är att i samråd med SVT, Sveriges Radio och UR samordna radio- och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

Årsredovisningen visar ett starkt insamlingsresultatet med 189 miljoner kr för 2023  och kan sammanfattas med:

- Fortsatt högt förtroende för Radiohjälpen. Enligt Sifo Kantars organisationsmätning fortsätter Radiohjälpen att toppa anseendeindex med 68 för hela mätningen 2023. Bland insamlings- och givandeindex placeras Radiohjälpen också starkt (62).

- Världens Barn samlade in 104,6 miljoner, vilket är näst högst sedan kampanjen drog i gång 1997. Av dessa utgjorde 45,3 miljoner kr en gåva från Akelius Foundation. Gåvan kommer att gå till projekt som arbetar för att säkra barns rätt till utbildning. H.M. Drottningens födelsedagsinsamling om 5,3 miljoner kronor stödjer barns psykiska hälsa i Ukraina. Från insamlingen för Världens Barn beviljades projektmedel till 23 projekt som genomförs av 18 organisationer i 28 länder världen över. Sedan kampanjstarten har mer än 2 miljarder kronor samlats in för Världens Barn.

- Musikhjälpen samlade in 61,6 miljoner kr, på temat ”Ingen ska behöva dö av hunger”, vilket också är det näst högsta resultatet sedan starten för mer än 16 år sedan. Under 2023 beviljades stöd till totalt 12 projekt i 12 länder där barn drabbas av krig och konflikt, på MH-temat från året innan “För en tryggare barndom på flykt från krig".

- Akutstöd för att rädda liv i Ukraina, Syrien/Turkiet och Gaza/Västbanken. Radiohjälpens humanitära insamlingar har fortsatt att generera engagemang, med både en fortsatt insamlingen för civilbefolkningen i Ukraina, liksom för överlevande vid jordbävningen i Turkiet och Syrien. Tre omfattande projekt med barnfokus i Gaza/Västbanken har stöttats akut i slutet av året, men har stött på stora utmaningar pga av begränsat humanitärt tillträde. Totalt har 13 projekt fått medel för katastrofinsatser om totalt 46,3 miljoner kr.

- Kronprinsessan Victorias fond samt Radiohjälpsfonden fortsätter att göra skillnad för människor som lever med funktionsnedsättning i Sverige. Sammanlagt har 17,9 miljoner kr beviljats för 84 nationella projekt. Nästan 18 000 personer har nåtts nationellt. 4,5 miljoner kr samlades under året in till Kronprinsessan Victorias fond. Insamlingen via Radiosportens Jerringpris och Idrottsgalan stöttade två projekt med 1,3 miljoner kr.

”Ett stort varmt tack till dig som bidrar till Radiohjälpens viktiga arbete”, säger Kristina Henschen.

Radiohjälpens administration och insamlingskostnad uppgick under året till sex procent, och i genomsnitt till 5,5 procent för de senaste tre åren (2021-2023).

Läs Radiohjälpens årsberättelse här.

Fortsätt rädda liv och lindra nöd via Radiohjälpen

Du stödjer Radiohjälpen genom att swisha valfritt belopp till 90 19 506, eller via bankgiro: 90 1950-6. Tack för din gåva.

Kontaktperson:

Kristina Henschen

Generalsekreterare

Tel: 08-784 36 20

Kristina.henschen@svt.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nioårige skolpojken Jeudi på Madagaskar är ett av alla barn som får stöd genom Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Under året som gått har 189 miljoner kronor samlats in av Radiohjälpen, visar årsberättelsen 2023.
Nioårige skolpojken Jeudi på Madagaskar är ett av alla barn som får stöd genom Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Under året som gått har 189 miljoner kronor samlats in av Radiohjälpen, visar årsberättelsen 2023.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Detta är Radiohjälpen

Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål. Sedan 1939 har vi samlat in pengar för att förändra liv och lindra nöd i Sverige och i hela världen. Genom särskilda insamlingar skapar vi gemensam kraft med tydliga mål om förändring. Radiohjälpen samarbetar med professionella och kompetenta partnerorganisationer för att varje insamlad krona ska komma till mest effektiva användning.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Följ med Kronprinsessan på projektbesök6.6.2024 06:06:00 CEST | Pressmeddelande

Kronprinsessan Victorias fond stödjer projekt för barn och unga som lever med funktionsnedsättning. Ett av projekten drivs av Astma- och Allergiförbundet. Ikväll börjar appellen från besöket att sändas på SVT. "Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket. "Det är så otroligt viktigt att som individ bli stärkt, och också få stimulans och utvecklas. Det önskar vi för alla."

Radiohjälpens anseende högst i mätning30.5.2024 16:37:43 CEST | Pressmeddelande

Den årliga mätningen av organisationers anseende är genomförd. Mätningen visar att Radiohjälpen åter ligger högst, på en delad förstaplats, med ett anseendeindex på 66. "Vårt höga anseende tyder på ett starkt förtroende från allmänheten för Radiohjälpen. Det innebär att vi kan göra ännu mer skillnad där det behövs som mest", säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. "Vårt stora tack till var och en som engagerar sig genom Radiohjälpen för en mer rättvis värld."

Livsviktigt stöd för Världens Barn26.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika länder gör insamlingen skillnad för barns rätt till hälsa, skola och trygghet. ”Stort tack för det livsviktiga engagemanget, tillsammans gör vi barndomar möjliga”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som står bakom insamlingen Världens Barn, ihop med svenska civilsamhället och i samordning med Public Service. ”Tack vare allmänhetens gåvor kan vi stötta projekt – där det behövs som mest.”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye