Familjebostäder

Hyror för Familjebostäder och Stockholmshem är klara

Dela

Hyrorna för de kommunägda bostadsbolagen Familjebostäder och Stockholmshem är nu klara. Höjningen blir i genomsnitt 5,3 procent och gäller från den 1 januari 2024. 

Hyreshöjningen för 2024 är klar för de kommunala bolagen Familjebostäder och Stockholmshem.
Hyreshöjningen för 2024 är klar för de kommunala bolagen Familjebostäder och Stockholmshem. Foto: Gustav Kaiser

- Det är bra att vi till slut nått en överenskommelse. Vi har landat på en nivå som tar hänsyn både till våra hyresgästers situation och de kostnadsökningar som vi som bolag har att hantera, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder. 

- Våra hyresgäster har väntat på besked och det känns bra att de äntligen får veta vad deras nya hyra blir. Förhandlingen har tagit tid och i slutändan är det hyresgästerna som drabbas av det genom retroaktiva hyror, säger Åsa Wigfeldt, vd på Stockholmshem. 

Hyresjusteringen blir för andra året högre än den varit på många år. Anledningen är att de kraftiga kostnadsökningarna för allt från reparationer och underhåll till räntekostnader för lån höjda taxor för värme, vatten och el. Hyrorna är bostadsbolagens enda intäkt.

För att underlätta för de hyresgäster som får svårt att betala hela den retroaktiva delen vid första aviseringen erbjuder bostadsbolagen en möjlighet för hyresgästerna att lägga upp en avbetalningsplan.  

Beslut av opartisk ordförande  

Förhandlingarna startade i september 2023. I december lämnade parterna över ärendet till Hyresmarknadskommittén och därefter till en opartisk ordförande som meddelade sitt beslut den 14 februari. Den 22 mars slöts slutligen en lokal överenskommelse mellan bolagen och Hyresgästföreningen region Stockholm. 

Kontakter

Bilder

Hyreshöjningen för 2024 är klar för de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder och Stockholmshem.
Hyreshöjningen för 2024 är klar för de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder och Stockholmshem.
Ladda ned bild

Om oss

Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

PRESSINBJUDAN JÄRVAVECKAN: Allmännyttans jättar livecoachade på scen ­”Hjälp oss att bygga mer och billigare!”21.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När konjunkturen dyker, räntor och inköpspriser är fortsatt höga och kalkylerna är näst intill omöjliga att få ihop, fortsätter allmännyttan i Stockholm ändå att bygga staden. Hyresrätt för hyresrätt. Men hur blir bostadsbolagen ännu bättre? Hur kan byggkostnaderna pressas och byggtiderna kortas för att möta stockholmarnas behov av fler och prisvärda bostäder? Nu sätter sig tre av allmännyttans jättar, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, på scenen för att bli utmanade av experter – inför publik och direktsända kameror.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye