Vänsterpartiet Malmö

Använd Malmös språkkompetenser i äldreomsorgen

Dela

Nästan en tredjedel av Malmös äldre är födda i ett annat land än Sverige och andelen utrikesfödda äldre Malmöbor kommer att öka. Det är viktigt att personalen inom äldreomsorgen kan svenska, men också viktigt att personalens andra språkkompetenser tas tillvara.

Anders Andersson (V) ledamot i kommunfullmäktige
Anders Andersson (V) ledamot i kommunfullmäktige

- Många anställda inom Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen har språkkompetens i de modersmål som äldre i Malmö har, men den används inte i den omfattning som den borde, säger Anders Andersson (V), ledamot i kommunfullmäktige och motionär.

Vänsterpartiet anser att Malmö stad bättre behöver synliggöra och använda de språkkompetenser som personalen inom äldreomsorgen har. Det behövs en strategi för att underlätta för äldre och anhöriga att hitta boende med passande språkkompetens och för hemtjänst och boende att lättare kunna matcha språkbehov med språkkompetens.

- Språket är en mycket viktig nyckel till god äldreomsorg. För många avtar förmågan att uttrycka sig på annat språk än modersmålet när man blir äldre, även utan demenssjukdom. De inlärda språken träder tillbaka och modersmålet träder fram av sig själv. Svårigheter att uttrycka sig och bli förstådd kan leda till social isolering och sämre livskvalité. Samtidigt försvårar språkproblem för personalen att ge god omsorg, en strategi skulle kunna motverka det, avslutar Anders Andersson. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye