Läkemedelsverket

Föreslår krav för att minska miljörisker vid läkemedelstillverkning

Dela

För att minska riskerna med utsläpp i miljön föreslår Läkemedelsverket att det införs krav vid tillverkning av läkemedel. Kraven måste uppfyllas för att företag ska kunna beviljas en så kallad miljöpremie.

Exmepel bild på olika läkemedel
Läkemedelsverket föreslår en miljöpremie på försök inom läkemdelsförmånsystemet. Huett Lundström / Johnér

På uppdrag av regeringen har Läkemedelsverket, i samverkan med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), fortsatt arbetet med att utveckla en försöksverksamhet för en miljöpremie inom läkemedelsförmånssystemet.

– Vi vet att miljön kan påverkas negativt av läkemedelstillverkning. Förslaget om miljöpremie är ett av de första som ställer faktiska krav på provtagning och kemisk analys för att visa att utsläpp till vattenmiljön understiger de koncentrationer som bedöms utgöra en miljörisk, säger Krister Halldin som är utredare på Läkemedelsverket.

Miljöpremien, som är frivillig, ska fungera tillsammans med läkemedelsförmånen och ge incitament för företag som kan uppvisa att framställningen av deras produkter uppfyller ställda miljökrav. Försöket med miljöpremien planeras träda i kraft i mitten av 2025 och pågå i fyra år framåt. De läkemedelsgrupper som ska ingå i försöksverksamheten är antibiotika, könshormoner och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

TLV har justerat ersättningsnivåerna för miljöpremien och har i dialog med Läkemedelsverket även tagit fram rekommendationen att vissa antibiotika kan ingå i försöksverksamheten utifrån specifika kriterier. Kriterierna för antibiotika ska säkerställa att tillgången till antibiotika inte påverkas av försöksverksamheten av miljöpremien.

Inför starten av försöksverksamheten kommer Läkemedelsverket och TLV kommunicera med berörda företag om hur systemet med miljöpremien är utformat. Syftet är att så många företag som möjligt ska känna till möjligheterna att ansöka om miljöpremie. Läkemedelsverket avser också att kontinuerligt följa upp resultatet och effekterna av miljöpremien.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye