Stora skillnader mellan länen över de som beviljas personlig assistans – regeringen måste göra en grundlig översyn av Försäkringskassans behovsbedömningar
Det är mycket stor skillnad mellan Sveriges län i antalet individer per 100 000 invånare som har statlig assistansersättning. Klart lägst är andelen i Hallands län där antalet är 99. Klart högst är andelen i Norrbottens län där antalet är 191, alltså nästan dubbelt så många som i Hallands län.
Högst genomsnittligt antal statliga assistanstimmar var det i Dalarnas län med 150 timmar 2023 och lägst i Kronobergs län med 119 timmar. Skillnaden var alltså drygt 25 procent.

När Vårdföretagarna presenterar mars månads Assistansbarometer konstaterar man i en specialgranskning av geografiska faktorer bland annat att det är mer än dubbelt så många som har rätt till personlig assistans i Norrbotten jämfört med Halland. Antalet beviljade timmar skiljer sig också mycket stort över landet. I Dalarna beviljas man mer än 25 procent fler timmar i genomsnitt än i Kronoberg. Kostnaden för statlig assistans skiljer sig följaktligen också åt. Kostnaden per capita ligger mer än dubbelt så högt i Norrbotten mot Halland och Kronoberg. Vad dessa mycket stora skillnader beror på är svårt att svara på i dagsläget.
Vårdföretagarna har länge slagits för att personlig assistans ska få en huvudman istället för delat ansvar mellan staten och kommunerna som det är nu. Ett av skälen är att LSS – som personlig assistans är en del av – är en rättighetslag och det är viktigt att man bedömts på likartat sätt över landet. Att man uppenbarligen bedömts olika beroende var i landet man bor är oroväckande. Vi kan inte säga med bestämdhet att man fortfarande bedömer väldigt olika, bara att man har gjort det historiskt.
- Assistansbarometern har tidigare visat att antalet brukare av personlig assistans minskat radikalt de senaste tio åren och att 2023 inte blev den vändpunkt som många inom funktionsrättsrörelsen hoppades på. En av de viktigaste orsakerna till att antalet brukare minskat är Försäkringskassans allt hårdare behovsbedömningar. Vårdföretagarna har, tillsammans med många andra, krävt en översyn av dessa. De stora geografiska skillnaderna är ytterligare skäl för en större översyn, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert personlig assistans.
- Det är mycket stor skillnad mellan Sveriges län i antalet individer per 100 000 invånare som har statlig assistansersättning. Klart lägst är andelen i Hallands län där antalet är 99. Klart högst är andelen i Norrbottens län där antalet är 191, alltså nästan dubbelt så många som i Hallands län. Skillnaden i antalet brukare och genomsnittligt antal assistanstimmar ger också stora skillnader mellan länen i kostnader för den statliga assistansen, säger Björn Arnek, branschekonom.
För att möta de stora utmaningar som finns föreslår Vårdföretagarna åtgärder inom fyra områden:
1. Regeringen måste göra en större översyn av Försäkringskassans behovsbedömningar.
Att antalet brukare fortsatt att minska år efter år, trots politiska löften om motsatsen och att det uppenbart finns stora geografiska skillnader över landet gör det närmast akut.
2. Riksdag och regering måste ge personlig assistans rimliga och hållbara ekonomiska förutsättningar.
Personlig assistans har under många år kraftigt missgynnats ekonomiskt. Trots att över 90 procent av alla kostnader rör personal direkt så har schablonersättningen underfinansierats under många år. Den borde indexeras så att man kan få rimliga och hållbara ekonomiska förutsättningar.
3. Åtgärda välfärdskriminalitet även inom personlig assistans
Vårdföretagarna har länge försökt förmå riksdag och regering att driva frågan hårdare. Och också tagit fram en rad förslag som kan minska risken för välfärdskriminalitet. Det handlar bland annat om införande av check-in/check-out system, utreda anhörigassistans och krav på att alla utförare ska tillståndsprövas, även de som driver assistansen i egen regi.
4. Framåtsyftande och rättssäker myndighetsutövning
Självklart behöver Försäkringskassan kunna göra regelmässiga kontroller av givna beslut. Men dessa måste fokusera på faktiska behovsförändringar hos den enskilde och vara framåtriktade. Inga orimliga retroaktiva beslut på grund av ändrad praxis.
Vårdföretagarna har också uppvaktat regeringen om behovet av en översyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Inom assistansområdet gäller detta inte minst att det finns ett behov av att IVO:s besluts- och granskningsprocesser blir mer transparenta och sker i dialog med utförarna. Granskningsbeslut måste också vara proportionella. Allt för att myndighetsbesluten ska vara rättssäkra.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder


Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens vårdkörapport: Mer än var femte kvinna som söker till specialist inom kvinnosjukvård har tvingats vänta längre än vårdgarantin2.4.2025 15:13:55 CEST | Pressmeddelande
Skillnader mellan regioner i uppfyllande av vårdgarantin för första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i februari 2025. Tillgängligheten till kvinnosjukvård ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Totalt hade 22 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.
Assistansbarometern mars 2025: Kraftig ökning av antalet timmar per vecka – mest hos kommunala utförare31.3.2025 11:24:46 CEST | Pressmeddelande
I mars månads Assistansbarometer konstaterar Vårdföretagarna i månadens specialstudie att det genomsnittliga antalet beviljade assistanstimmar har ökat med 10 timmar per brukare och vecka de senaste tio åren. Det är en ökning med 8 procent. Samtidigt konstaterar man att den största ökningen har skett hos de som har kommunen som utförare.
Patienttoppen 2025: 73 av de 100 vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.
Grattis John Ahlberk, tillträdande GD på IVO, till ett av Sveriges viktigaste uppdrag3.3.2025 13:10:00 CET | Pressmeddelande
Under en presskonferens presenterade idag sjukvårdsminister Acko Ankarberg en ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vårdföretagarna gratulerar John Ahlberk till det viktiga uppdraget och ser fram emot att inom kort inleda en fördjupad dialog.
Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande
I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum