Svensk Handel

Påskfirandet omsätter nära nio miljarder kronor inom handeln

Dela

Påsken är handelns näst viktigaste högtid, och det är främst mat och konfektyr som säljs i stora mängder. Svensk Handels undersökning visar att varje påskfirare spenderar cirka 1 500 kronor under påsken.

Till skillnad från julen som präglar i stort sett hela december är påsken koncentrerad till en långhelg, och mycket kretsar kring måltider samt de sötsaker vi passar på att unna oss. Påsken har dessutom ökat något i betydelse för dagligvaruhandeln. 85 procent av dagligvaruhandlarna planerar för påskkampanj, och inom sällanköpshandeln är det 60 procent.

De som planerar att fira påsk förväntas i snitt i år spendera cirka 1 500 kronor på påskrelaterade varor inklusive mat. Detta innebär en total skattad omsättning om cirka 8,7 miljarder kronor. Motsvarande summa för enbart påskgodis uppgår till i genomsnitt cirka 200 kronor per person.

Främst är det till dagligvaruhandeln som mycket av den ökade konsumtionen går, men även allt fler sällanköpshandlare passar på att ha påskkampanjer. Att många är lediga några extra dagar just efter att de har fått lön kan gynna handeln.

- Påsken är tveklöst väldigt viktig för handeln i Sverige. Främst för dagligvaruhandeln, men vi ser också hur mer nischade sällanköpsaktörer inom exempelvis konfektyr får ett rejält uppsving under dessa dagar. Att vi dessutom nu ser att fler dagligvaruhandlare planerar att ta in extrapersonal jämfört med ifjol är särskilt glädjande, och kanske ett tecken på att den pessimistiska trenden i handeln är på väg att vända, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Dokument

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

e-com ready – så ska framtidens leveranser möjliggöra en mer hållbar e-handel17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Minskat klimatavtryck, bättre arbetsmiljö, effektivare arbetsmetoder och billigare leveranser. Med e-handelsanpassade leveranser kan e-handeln sänka sin klimatpåverkan och samtidigt spara stora summor. Svensk Handels nätverk Hållbar e-handel presenterar idag insikterna från projektet e-com ready. För Apotea, ett av pilotföretagen, uppgick kostnadsbesparingen till 97 procent och samtidigt minskade klimatavtrycket med 77 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye