Svensk Handel

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

Dela

Svensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad och noterar en ökning även i fasta priser. Försäljningen i klädhandeln ökade med 0,6 procent och skohandeln noterade en ökning med 17,9 procent jämfört med förra året.

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och jämför försäljningen med samma månad föregående år. Utgår man från de senast presenterade inflationssiffrorna för kläder, innebär siffrorna en nedgång i volym. Skohandeln visar däremot en ökning i volym jämfört med förra året.

Mars2024-2023 

Mars2024-2022 

Ackumulerat 24/23 

Ackumulerat 24/22 

Kläder 

0,6% 

-1,5% 

2,0% 

8,9% 

Skor 

17,9% 

-8,4% 

12,5% 

7,1% 

Kommentarer från Svensk Handel

- Klädhandeln hade räknat med ett starkare marsresultat, givet den starka inledningen på året. Men läget är fortsatt tufft för många, samtidigt som väder och vind är otroligt viktiga faktorer för försäljningen. Blir det varmare och bättre väder, ökar även suget på att uppdatera garderoben. Detta är något vi hoppas avspeglar sig i nästa månads Stilindex, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Desto mer glädjande är det att skohandeln uppvisar ett starkt resultat. Visserligen var mars 2023 en väldigt svag månad för delbranschen, men vi kan konstatera att den positiva trenden från föregående månad håller i sig. Även här tror vi att vårens intåg kommer att resultera i ett ökat tryck i butikerna, säger Sofia Larsen.

- Man ska komma ihåg att vi fortfarande befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge. Vi ser dock positivt på kommande månader, då räntesänkningar förhoppningsvis är att vänta. Handeln mår bra av positiva signaler, även fast vi kanske inte märker av effekterna direkt, säger Sofia Larsen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda. Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye