Svensk Handel

Dyster månad för väderberoende försäljning

Dela

De förhållandevis goda siffrorna för maj höll inte i sig i juni. En del kan förklaras av sämre väder, men konsumenterna är fortsatt generellt försiktiga med sina inköp. Konkurrensen från e-handlare som inte lyder under EU-regler påverkar också.

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och jämför försäljningen med samma månad föregående år.

Juni 2024-2023

Juni 2024-2022

Ackumulerat 24/23

Ackumulerat 24/22

Kläder

-5,8%

-4,8%

0,6%

4,8%

Skor

-14,6%

-12,4%

1,1%

2,6%

Kommentarer från Svensk Handel

– Månadens siffror visar väldigt tydligt hur viktigt vädret är för våra mode- och skohandlare. Särskilt skoförsäljningen påverkas kraftigt av sämre sommarväder. Det fina vädret i maj höll tyvärr inte in i juni, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.   

– Den svenska modehandeln utmanas av internationell konkurrens på e-handelssidan. Vi kommer alltid stå upp för den fria konkurrensen, men den måste ske på lika villkor. Så är tyvärr inte fallet idag, exempelvis på grund av Temu och Shein, säger Sofia Larsen.  

– Vi ser redan reor och prissänkningar i Sverige, för att många handlare inte har lyckats sälja sina lager i den takt de hade hoppats. Trots påbörjade räntesänkningar och skatteåterbäring har de svenska konsumenterna ändå hållit lite hårdare i plånboken den här månaden, säger Sofia Larsen.  

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda. Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye