Handlare ser ljust på sommarens försäljning

Dela

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

43 procent av handlarna tror på en ökad sommarförsäljning, vilket är en markant ökning jämfört med föregående år, då motsvarande siffra var 26 procent. Det är alltså en mer optimistisk bransch jämfört med för ett år sedan. Fortsatt är det dagligvaruhandeln som har störst förhoppningar om god försäljning under sommaren.

– Sommarmånaderna är viktiga försäljningstider för många inom både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Turismens betydelse ska inte underskattas, och givet positiva signaler om att inflationen är på nedgång vågar handlarna nu tro på en bättre försäljning än förra året, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel

Handeln skapar fler arbetstillfällen i sommar

Sommarmånaderna medför ett ökat behov av sommarvikarier och extrajobb. 42 procent av detaljhandlarna anger att de planerar att anställa extrapersonal under sommaren, vilket förväntas skapa drygt 18 000 extra arbetstillfällen, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Flest arbetstillfällen förväntas skapas inom dagligvaruhandeln.

– Sverige är ett handelsland. Vi är näringslivets största arbetsgivare och bidrar med över 300 miljarder kronor i skatteintäkter. Vi gläds verkligen åt att branschen kan ta emot fler extrajobbare i år. Den arbetslivserfarenhet som man får inom handeln är värdefull för framtiden. För många är det en biljett in på arbetsmarknaden, säger Maria Mikkonen.

Sill och glass givna val till midsommarafton

Runt om i landet är det många som ser fram emot midsommarafton. I vanlig ordning är det klassiska produkter som vi inhandlar till midsommarbordet. Särskilt populärt är givetvis sillen, men också andra produkter som hör midsommar till, som glass och färsk fisk.

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Dokument

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye