Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad leder vägen mot tillämpning av AI i vården

Dela

Högskolan i Halmstad är en av de drivande krafterna bakom forskning om artificiell intelligens (AI) i vården. Det blir tydligt när AI Sweden publicerar sin nya AI-strategi. Lärosätets forskning om implementering av AI inom hälso- och sjukvården kan bli vägledande för utvecklingen av AI i Sverige.   

– De senaste åren har Högskolan i Halmstad tagit en ledande roll inom det här området, säger Jens Nygren, professor och fokusområdesledare för Hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.  

iSTOCK

I förra veckan presenterade AI Sweden en strategi för hur AI ska utvecklas och användas i Sverige. Strategin ska ses som en grundläggande analys och ett strategiskt stöd för beslutsfattare i alla olika sektorer. Tanken är att den ska vara vägledande för politiker, företagsledare, beslutsfattare, tjänstepersoner och förändringsledare. I strategin läggs stor vikt vid storskalig implementering av AI, inte minst inom sjukvården – ett område som Högskolan i Halmstad är ledande inom. 

– Strategin belyser särskilt vikten av att vi nu tar till oss, anpassar och nyttjar de förmågor som kommer med AI. Då blir Högskolan i Halmstads roll som skapare och spridare av denna kunskap viktig, säger Markus Lingman, överläkare och strateg på Region Halland samt adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad, som har varit med och tagit fram strategin.  

”Vi ligger i framkant”

Högskolan i Halmstad står i dag för en betydande del av forskningen i Sverige inom området AI i vården – särskilt när det rör implementering och tillämpning.  

– Det stämmer att vi ligger i framkant när det gäller forskning kring implementering av AI inom hälso- och sjukvården. Tidigare har forskningen huvudsakligen fokuserat på utveckling, validering och utvärdering av AI-applikationer, men i takt med att de teknologiska landvinningarna har utvecklats har förväntningarna ökat på att utveckla mer kunskap och metoder för att stödja implementering i praktiken och här har Högskolan i Halmstad utvecklat en ledande roll, säger Jens Nygren.  

Nära samarbete med vården

Jens Nygren menar att en av de saker som utmärker Högskolans forskning är att man har värdesatt samverkan och utveckling kring metoder och stöd för implementering för att främja mer evidensbaserade och systematiska tillvägagångssätt.  

– För att lyckas krävs nya metoder som är anpassade till de specifika utmaningar som förknippas med införande och användning av AI i vården och som bland annat rör tillit, transparens och etiska konsekvenser, säger Jens Nygren. 

Centralt för Högskolans forskning är även samarbetet med olika intressenter inom näringslivet och vården.  

– Genom att bidra till ett holistiskt och samarbetsinriktat tillvägagångssätt vid implementering kan vi bidra till att det görs betydande framsteg när det gäller att förverkliga potentialen hos AI inom hälso- och sjukvårdsområdet, säger Jens Nygren och tillägger: 

– Vi kan på så vis dessutom vara med och sätta standarden för framtida forskning.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jens Nygren, professor i hälsoinnovation, fokusområdesledare Hälsoinnovation, Högskolan i Halmstad
Jens Nygren, professor i hälsoinnovation, fokusområdesledare Hälsoinnovation, Högskolan i Halmstad
Ladda ned bild

Länkar

Om Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad 
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00
https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Digitala verktyg hjälper kvinnliga flyktingföretagare att undvika diskriminering13.6.2024 08:04:21 CEST | Pressmeddelande

Färsk forskning från Högskolan i Halmstad visar att kvinnliga företagare med invandrarbakgrund använder digitala verktyg för att undvika diskriminering. Studien visar också att flyktingar som driver företag i Tyskland känner mer motivation än de i Sverige. I sin avhandling om invandrarföretagande kartlägger Ghazal Zalkat invandrares syn på entreprenörskapets möjligheter och utmaningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye