Digitala verktyg hjälper kvinnliga flyktingföretagare att undvika diskriminering
Färsk forskning från Högskolan i Halmstad visar att kvinnliga företagare med invandrarbakgrund använder digitala verktyg för att undvika diskriminering. Studien visar också att flyktingar som driver företag i Tyskland känner mer motivation än de i Sverige. I sin avhandling om invandrarföretagande kartlägger Ghazal Zalkat invandrares syn på entreprenörskapets möjligheter och utmaningar.
Sedan flyktingkrisen 2015 har Sverige sett en ökning av flyktingägda företag, men ytterst lite forskning har gjorts om erfarenheter av sådant entreprenörskap. Det var en av de stora anledningarna till att Ghazal Zalkat, doktorand vid Högskolan i Halmstad, bestämde sig för att djupdyka i ämnet. Hon ville undersöka hur flyktingar själva upplever möjligheter och utmaningar på den svenska marknaden, för att på så sätt kunna ta fram ett ramverk som kan stödja politiker i utformningen av integrationspolitik.
– Resultaten understryker behovet av politiska justeringar och insatser som erbjuder ekonomiskt, administrativt och juridiskt stöd till flyktingföretagare, säger Ghazal Zalkat.
Upplever olika drivkrafter
I sin avhandling jämför Ghazal Zalkat erfarenheter hos flyktingföretagare i Sverige med deras motsvarigheter i Tyskland, ett land också tog emot många flyktingar mellan åren 2015 och 2016. I jämförelsen kunde hon se betydande skillnader mellan de två grupperna.
– Syriska flyktingar i Tyskland och Sverige upplever olika drivkrafter när det kommer till entreprenörskap. De som bor i Tyskland är mer motiverade av marknadsstrukturer och utbildningsutbud, har mer kunskap och är mindre benägna att drabbas av negativ motivation på grund av diskriminering eller begränsade möjligheter, jämfört med sina motsvarigheter i Sverige, säger Ghazal Zalkat.
Kvinnor gömmer sig bakom en digital ridå
Forskningen visade också att kvinnliga flyktingar som driver företag gynnas av digitaliseringen i samhället. De digitala verktygen erbjöd kvinnorna möjligheten att vara halvanonyma, något som Ghazal Zalkat menar har gjort det enklare för dem att ta sig in på den svenska marknaden.
– Användningen av digitala verktyg ger de kvinnliga flyktingarna mer flexibilitet, självförtroende och självständighet. Dessutom hjälper digitaliseringen dem att integreras på värdlandets marknad, särskilt i uppstartsfasen, tack vare den halvanonymitet som digitala plattformar erbjuder, säger Ghazal Zalkat och förklarar:
– I den digitala sfären kan de dölja sin identitet, vilket betyder att kunder inte kan döma dem på grund av att de är kvinnor eller flyktingar.
Avhandlingen är en del av EU-projektet PLOUTOS, vars syfte är att hjälpa tredjelandsmedborgare att integreras i sitt värdland. Det görs genom att, exempelvis, öka deras kunskaper inom ekonomi och finansiella tjänster. Resultaten från Ghazal Zalkats avhandling har bidragit till ny kunskap i projektet och kommer att användas för att hjälpa invandrare att snabbare uppnå ekonomisk självständighet.
– PLOUTOS-projektet hjälpte mig att omsätta mina forskningsresultat i praktiken, och det gjorde det möjligt för mig att vara nära invandrare, lyssna på deras röster och undersöka de utmaningar och möjligheter som de upplever, säger Ghazal Zalkat.
Kontaktpersoner
Ghazal Zalkat
076-262 12 26
ghazal.zalkat@hh.se
Lovisa Essunger
Kommunikatör
070-634 09 53
lovisa.essunger@hh.se
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00
https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Fysiklärare och team i socialt arbete prisas på Högskolan i Halmstad19.11.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
I fredags, under firandet av akademisk högtid på Högskolan i Halmstad, delades lärosätets pedagogiska pris och pris för samverkan och innovation ut. Struan Gray fick det pedagogiska priset och Helena Eriksson, Sara Helmersson och Sara Högdin fick pris för samverkan inom socialt arbete.
Pressinbjudan: Akademisk högtid vid Högskolan i Halmstad6.11.2024 08:04:00 CET | Pressmeddelande
Snart firas årets akademiska högtidsvecka vid Högskolan i Halmstad. Veckan bjuder på de nya professorernas installationsföreläsningar samt en hedersdoktor som håller sin hedersdoktorsföreläsning. Den avslutas med den festliga högtidsceremonin den 15 november 2024.
”Alldeles för tjock” – normkritiska självtester visar konsekvenser av hälsoenkät för barn24.10.2024 09:04:00 CEST | Pressmeddelande
Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.
Överlevares erfarenhet av en barndom med cancer1.10.2024 09:24:05 CEST | Pressmeddelande
Att som barn ha blivit behandlad för akut lymfatisk leukemi påverkar uppväxten. I ny forskning från Högskolan i Halmstad beskriver vuxna canceröverlevare upplevelsen av sin barndom. De berättar om att vara annorlunda, om trygghet och också om skuldkänslor – känslor som är viktiga inte minst för hälso- och sjukvården att känna till.
AI och tester i hemmet utmanar traditionell lungsjukvård26.9.2024 08:02:02 CEST | Pressmeddelande
Artificiell intelligens (AI) och självprovtagning ska kunna spåra utvecklingen av lungsjukdomar över tid och därmed rädda liv. Det är förhoppningen bakom Högskolan i Halmstads nystartade projekt AIR (Artificial Intelligence Radiology). Målet med projektet är att göra vården mer rättvis och tillgänglig, oavsett var patienterna befinner sig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum