Region Jönköpings län

Utbildningstillfälle för journalister om EU-valet

Dela

Den 9 juni är det EU-val och många invånare vet egentligen inte vad de röstar om. Inför EU-valet bjuds journalister in till ett informations- och utbildningstillfälle om Europaparlamentet och dess roll i EU-systemet. Välkommen att delta på ett kostnadsfritt utbildningstillfälle den 12 april!

EU-flaggan vajar mot en blå bakgrund.
Varmt välkommen till ett utbildningstillfälle den 12 april om EU-valet som genomförs den 9 juni! Foto: Europaparlamentet

Under 2024 genomförs val världen över och rekordmånga människor har möjligheten att rösta. EU-valet sker i en omvälvande tid med många utmaningar för både Europa och övriga världen. Med anledning av valet till Europaparlamentet den 9 juni arrangerar Europa Direkt-kontoren i Jönköpings län, Fyrbodal, Halland och Karlstad ett digitalt informations- och utbildningstillfälle för journalister och kommunikatörer den 12 april. Talarna kommer från Europaparlamentets kontor i Sverige, EU-kommissionens representation i Sverige samt från Göteborgs universitet.

Bevakning av EU-arenan

Syftet med utbildningen är att öka förståelsen för vilken roll Europaparlamentet har i EU:s politiska system, aktuella sakfrågor, belysa väljarbeteenden och vilka trender som kan finnas. Syftet är även att underlätta för journalister att ta del av och bevaka det som händer på EU-arenan, inte minst inför det kommande valet.

Varmt välkommen till ett utbildningstillfälle om EU-valet!

Utbildning om EU-valet

När: Fredagen den 12 april klockan 09.30-11.00
Var: Digitalt via Teams
Anmälan krävs: Anmäl dig via den här länken senast den 10 april. Evenemanget är kostnadsfritt. En Teams-länk kommer att skickas ut dagen innan evenemanget.

Medverkande

 • Anna Rézette, presschef för EU-kommissionens representation i Sverige
 • Therese Domisch, pressansvarig för Europarlamentets kontor i Sverige
 • Linda Berg, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet
 • Markus Johansson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Sieps

Program

 • Arrangörerna hälsar välkomna
 • Viktigt att veta inför EU-valet
  Therese Domisch och Anna Rézette  ger en överblick över vad som är viktigt att veta inför EU-valet. De berättar om de viktigaste EU-institutionerna, beslutsprocessen, Sveriges och svenskars möjligheter att påverka, prioriterade frågor, samt ger exempel på källor till information för dig som journalist.
 • Analys kring EU-val
  Med grund i en tillbakablick på tidigare Europaparlamentsval kommer Linda Berg och Markus Johansson att blicka framåt mot det kommande valet. Deras presentation kommer beröra valdeltagande, de politiska partierna och europeiska partigrupperingarna, opinionsströmmar och den politiska dagordningen. Kort sagt, vad som står på spel i det kommande valet.
 • Avslutande frågestund

Kontakt

Maria Lund Björk
EU-samordnare Region Jönköpings län
Mobil: 0722-229356
E-post: maria.lund.bjork@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye