DHR håller med FN
Efter FN:s granskning får Sverige svidande kritik. DHR håller med FN om vad som krävs för att Sverige ska leva upp till konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

DHR delar FN:s bild av att utvecklingen rent av gått bakåt på vissa punkter när det gäller våra rättigheter. Det finns väldigt mycket kvar att göra såväl inom vardagslivet, som kring möjligheterna att delta fullt ut i samhället och rätten till stöd för personer med funktionsnedsättning.
DHR vill se skyndsamma åtgärder, såväl på kommunal som på regional och statlig nivå.
Enligt FN är det långt kvar innan människor med funktionsnedsättning fullständigt uppnår ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. På en rad områden rekommenderar FN att Sverige ser över definitionen av funktionshinder, samordnar lagar och regler samt upprättar konkreta handlingsplaner. DHR delar den synen. Bland de många rekommendationerna från FN vill vi särskilt peka på tre punkter:
-Göra konventionen till en del av svensk lagstiftning.
Konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning tillämpas inte fullt ut, trots att Sverige skrivit under. Konventionen måste implementeras på alla nivåer i myndighetsutövning och beslutsfattande. Därför krävs att konventionen blir svensk lag. Sedan mer än ett år manifesterar DHR och andra aktivister utanför Sveriges riksdag varje vecka för detta.
-Förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att överklaga beslut och utkräva rättigheter när kommuner och regioner inte följer konventionen.
DHR har länge kritiserat den rättslöshet som människor hamnar i när det inte är möjligt att överklaga kommunala och regionala beslut. DHR ser även en stor okunskap inom förvaltningsrätt kring FN-konventionen och dess innebörd.
-Se över diskrimineringslagen så att den ger uttryckligt skydd mot diskriminering på flera grunder och intersektionella former av diskriminering.
Idag saknas en medvetenhet om den dubbla utsatthet som drabbar kvinnor med funktionsnedsättning och även till exempel människor med annat ursprung än svenskt.
Det finns också mycket annat att göra till skydd för människor med funktionsnedsättning. Idag finns i Sverige till exempel ingen hatbrottsdefinition för oss. Det måste bli ett slut på osynliggörandet inom lagstiftning och rättsväsende, så att även människor med funktionsnedsättning omfattas av skydd mot olika former av trakasserier, brott och diskriminering.
DHR vill inom en mycket snar framtid se en ökad samverkan med lagstiftare, myndighetsutövare och andra sektorer i Sverige som finns till för att tillgodose rättigheterna för människor med funktionsnedsättning.
Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR
Ken Gammelgård, förbundssekreterare DHR
Nyckelord
Kontakter
Ken Gammelgård
Tel:073-807 80 30ken.gammelgard@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seDHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum