Unga människor från hela världen skriver till framtiden

Dela

Pjäsen 77 meddelanden till framtiden bygger på berättelser av unga människor från hela världen som med olika infallsvinklar skildrar hur det känns att vara ung och veta att vi står mitt i en klimatkris. Till koreografi och musik vävs dessa historier ihop. För manus och regi står Jacob Hirdwall. Urpremiär på Lilla scenen den 25 april.

77 meddelanden till framtiden
77 meddelanden till framtiden Foto: Carl Thorborg

I denna tänkvärda föreställning möter publiken, bland många andra, Agnes som klättrar ned från ett träd där hon bott i två år. Hon är förundrad över hur människorna lever sina liv nere på jorden. Men hon träffar Robert, en författare som väntar på en orkan som aldrig kommer och tillsammans vandrar de genom en värld i förändring på jakt efter berättelser om vår tid.

Historierna som pjäsen bygger på är berättade av konstnärer, trädgårdsmästare, bönder studenter, fiskare och aktivister från bland annat USA, Indien, Danmark, Kenya, Quatar, Mexiko, Brasilien, Serbien, Singapore, Palestina och Thailand. Planen är att alla berättelser ska arkiveras i 1000 år.

–Vi har träffat 77 unga för samtal på Zoom där de fritt fått berätta om hur det känns att vara ung och veta om att vi står mitt i en klimatkris. Jag har sedan vävt samman ett urval av berättelserna till en pjäs med mycket humor och magiskt tänkande. Det här projektet, som är ett av de största berättarprojekten någonsin på Dramaten, har kopplat samman klimataktivister på flera kontinenter som kunnat skapa nya nätverk, säger regissören Jacob Hirdwall.

Jacob Hirdwalls föreställning We Hear You—Greta Thunbergs tal på Stora scenen 2020 blev startskottet för det internationella projektet We Hear You – A Climate Archive som pjäsen är en del av. Inom ramen för projektet har utvalda berättelser framförts på många platser, bland annat på Kennedy Center och Hirshhorn Museum i Washington, vid COP27 i Sharm El Sheik och vid COP28 i Dubai.

Medverkande: Filip Alexanderson, Anna Björk, Elin Klinga, Christopher Lehmann, Razmus Nyström, Tina Pour-Davoy, Nina Zanjani och nio praktikanter från Kulturama. Koreografi: Johanna Lindh. Musik: Fredrik Söderberg.

Klimat och teater - en eftermiddag om föreställningen 77 meddelanden till framtiden
Dagen efter premiären arrangeras en workshop om att processa hot och hopp om klimat genom storytelling och ett samtal där klimataktiviteterna Elia Ilyess El Kortbi från Ukraina, Zayna Zubair från Storbritannien/Sri Lanka och Clara Botto från Brasilien delar med sig av sina erfarenheter av klimatkrisen. Medverkar gör även Robert Duffley dramaturg, redaktör och lärare, verksam i New York och Boston, Caitlin Nasema Cassidy teaterskapare, verksam i New York och Jacob Hirdwall. Kl. 13.00 och 15.30 I Dramatenbaren. Samtal och workshop på engelska.

We Hear You—A Climate Archive är ett samarbete mellan Dramaten, The Earth Commons—Georgetown University's Institute for Environment and Sustainability, Sveriges ambassad i Washington och The Lab: Laboratory for Global Performance and Politics vid Georgetown University i Washington. We Hear You—A Climate Archive är skapat av Caitlin Nasema Cassidy och Jacob Hirdwall. Kulturrådet och Barbro Osher Pro Suecia Foundation stödjer projektet. Läs mer här: aclimatearchive.com

 

Kontakter

Bilder

77 meddelanden till framtiden
77 meddelanden till framtiden
Ladda ned bild
Jacob Hirdwall.
Jacob Hirdwall.
Ladda ned bild
Caitlin Nasema Cassidy
Caitlin Nasema Cassidy
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye