Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet

Dela

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation.
– Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar.
Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

Frankas monster
Frankas monster Ill. Emelie Östergren/fotokollage.

Frankas monster handlar om den självsäkre Frank som är trött på att vara ett föräldralöst barn och därför skapar sig ett eget barn, precis lika förträffligt och unikt som han själv. Det perfekta föräldraskapet blir inte riktigt som han tänkt sig då barnet får smak för andra barn och börjar äta upp kamraterna på skolan.

– Att göra uppror mot barndomens kval är en kittlande önskan för många barn. Speciellt om den präglas av sorgen efter en förlorad mamma, som den gör för Frank i vår föreställning. Att vägra gå till skolan, skapa ett monster som äter upp alla jobbiga barn och störta Gud av tronen för att sen placera sig själv där blir i vår föreställning en vild lek.

Frankas monster är skriven av serietecknaren Emelie Östergren, som 2023 var nominerad till Augustpris för ungdomsboken Presenten, tillsammans med Emma Virke.

Regisserar gör Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten, som på Dramaten senast gjort stor succé med föreställningen Arv av Matthew Lopez.

Frankas monster ges dagtid för lågstadieklasser och helger för allmänheten. Från 6 år. 
Medverkar gör: Elle Kari Bergenrud, Melinda Kinnaman och Tanja Lorentzon.

Relaxed performance
Den 8 maj ges föreställningen som relaxed performance - en föreställningsform särskilt anpassad för den publik som vill ha lite tryggare former än vad andra föreställningar erbjuder. Det innebär bland annat att foajén är öppen längre, att publikantalet är lägre och att det är fritt fram att röra på sig under föreställningen. Att erbjuda relaxed performances är en del i Dramatens tillgänglighetsarbete.

Kontakter

Bilder

Carl Johan Karlson.
Carl Johan Karlson.
Ladda ned bild
Frankas monster
Frankas monster
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga14.5.2024 08:48:03 CEST | Pressmeddelande

I ett samarbete mellan Dramaten, Fryshuset, The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet arrangeras en kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga. Kvällen inleds med föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blir det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi. Det är inte kört på Stora scenen den 24 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye