Djursjukvård är mer kostnadseffektiv än svensk sjukvård
Expressen försöker genom en artikelserie om svensk djursjukvård starta en debatt om att priserna för vård av sjuka och skadade djur skulle vara oskäliga. I 10 punkter nyanserar Gröna arbetsgivare den ensidiga och många gånger felaktiga bild som spritts.
- Priset för djursjukvård skiljer sig åt mellan olika kliniker beroende av att de har olika vårderbjudande, erbjuder olika grad av avancerad vård, om de erbjuder tillgång till specialister eller inte, om det är en dygnetruntöppen akutmottagning och vilka öppettider som erbjuds i övrigt.
- Djursjukvården bedrivs i privat regi och det råder fri prissättning. Det är bra att vi inte har kartellbildningar eller annan form av prissamverkan inom branschen och att det är möjligt för djurägare att fritt välja klinik.
- Djursjukvård är inte skattefinansierad som humanvården och den är belagd med 25 procent moms. Det är djurägaren ansvarar för och beslutar om vilka kostnader som ska läggas på vård.
- Under 2023 genomfördes 1 418 547 patientbesök hos svensk djursjukvård och den genomsnittliga prishöjningen var 6 procent. SCB:s siffror på 25 procents höjning baseras endast på priset för kastration, ID-märkning och vaccinering och säger således ingenting om prisutvecklingen på faktisk djursjukvård. Genomsnittlig omsättningen per patientbesök var 3 509 kr under 2022
- En överväldigande majoritet av vårdkostnaderna täcks till fullo av djurägarnas försäkringar. De fall som figurerar i press och på sociala medier är ofta komplicerade och som krävt specialistkunskaper, dyr utrustning och inte sällan dygnet-runt -beredskap för snabbt omhändertagande.
- Ett husdjur är en egendom och en levande varelse som innebär ett stort ansvar. Innan köpet måste man tänka över vilka kostnader som kan vara förenat med anskaffandet, inklusive hur mycket pengar man är beredd att lägga på djuret vid en sjukdom eller olycka.
- Djurägare bör skaffa sig kunskap om vilka kliniker som finns i närområdet, hur kompetens och tillgänglighet ser ut och vilken prisbild som finns. Om olyckan är framme ska man ha en plan för hur man agerar.
- Legitimerade medarbetare i form av veterinärer och djursjukskötare drivs av omsorg om djuren, inte av att driva upp kostnader.
- Synen på husdjur har förändrats och djuren ses som familjemedlemmar som man också kräver bästa möjliga vård för. Idag förväntar sig de flesta i princip samma vård för sina husdjur som för sina barn.
- Vården är oftast lika avancerad som humanvården, och många djur som förr var tvungna att avlivas kan nu räddas. Det är inte på något sätt enklare att framgångsrikt behandla ett svårt sjukt djur än en svårt sjuk människa. Vid en jämförelse av de faktiska kostnaderna mellan privat djursjukvård och offentligt finansierad humansjukvård är vårdkostnaderna betydligt lägre för djursjukvård.
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgGröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna. Vi företräder 4 000 medlemsföretag med drygt 30 000 anställda som bedriver verksamhet inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. Svensk Djursjukvård är den sektion som driver arbetsgivar- och branschfrågor för djursjukvården.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Minskade investeringar i livsmedelsförsörjning och grön omställning under 202527.12.2024 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Ökade kostnader får lantbrukare och skogsbrukare att avstå viktiga investeringar under 2025. "Vi hade snarare behövt ökade investeringar i livsmedelsproduktion och produktionen av träråvara för den gröna omställningen", säger Gröna arbetsgivares chefsekonom Joakim Wirén.
Ny prognos från KI bekräftar läget i de gröna näringarna20.12.2024 09:44:05 CET | Pressmeddelande
Konjunkturinstitutets uppdaterade prognos ger en dyster bild av svensk ekonomi som ligger väl i linje med den bild Gröna arbetsgivare får från medlemsföretagen, säger Gröna arbetsivares chefsekonom Joakim Wirén. De senaste dagarna har flera tunga rapporter pekat på en svag ekonomisk utveckling där Sverige inte lämnar lågkonjunkturen under 2025.
”Med ett ben i industriavtalet och ett utanför blir fackens krav ännu mer svårsmälta”19.12.2024 08:42:02 CET | Pressmeddelande
”För att vi ska gå i mål med ett märke som alla kan acceptera måste parterna höja blicken och se konsekvenserna för alla Sveriges företag”, säger förhandlingschef Anna Vargö. Hon tycker inte att kombinationen av krav på 4,2 procents löneökning, arbetstidsförkortning och låglönesatsning vittnar om att facken inser allvaret.
Vem ska se till att vi får mat på bordet i framtiden?19.11.2024 09:05:52 CET | Pressmeddelande
Brist på arbetskraft inom lantbruket kan få allvarliga konsekvenser
Ledarskap inom skogen belönas med stort pris8.11.2024 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Martin Anderberg på MK Forest AB i Ljungby vinner Gröna arbetsgivares pris Årets unga skogsentreprenör på 50 000 kronor. Han belönas för att vara är en seriös entreprenör med stort fokus på ledarskap. Framgången ligger i att möta de anställdas behov och att låta dem utvecklas, inte i att räkna småpengar, menar han.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum